Gnocchi kommer fra Italia. Det er slik en pastalignende ting – både når det gjelder fremstillingsmetoden der man koker dem i saltet vann , og deigen. Dog er det most potet i dem, og det er det ikke i pasta.

Ordet “gnocchi” kommer angivelig fra det italienske “nocchio”, som betyr en knute i et tre eller “nocca” som betyr ledd. Disse henviser nok til utseende som med en viss fantasi kan minne om enten en knute i et tre eller et ledd.

Gnocchi

Gnocchi – Oppskrift

Som med mange andre italienske spesialiteter finnes det like mange variasjoner av gnocchi som det finnes regioner i Italia eller italienske husmødre. Gnocchi stammer helt fra romertiden, men på den tiden inneholdt de ikke poteter. De ble da laget av en grøt-lignende deig. Varianten med poteter kom først etter at potetene hadde funnet veien til Europa. Og denne varianten har kommet for å bli.

Ingredienser til 4 personer

 • 500 g poteter – gjerne noen melete noen som enkelt koker ut
 • 200 g hvetemel
 • 50 g parmesan
 • 1 egg

Slik lager du gnocchi

 1. Skrell potetene før du koker dem møre. Du kan også skrelle potetene etter at de er kokt
 2. La potetene kjøle seg helt før du moser dem
 3. Elt potetmos, mel, parmesan og egg sammen til en sammensatt, myk deig.
 4. La deigen hvile i ½ time
 5. Sett en stor gryte med lett saltet vann til koking
 6. Rull deigen til fingertykke pølser som du deler opp i biter på 2-3 cm. Trykk hver bit med en gaffel
 7. Kok gnocchiene – evt. over flere runder – i 3-4 minutter. Når de flyter opp til overflaten er de ferdige. La dem dryppe av i et dørslag.

Gnocchi serveres – akkurat som pasta – med en saus. Et godt valg kan være en marinara saus, kjøttsaus eller en mer tradisjonell tomatsaus. På bildet over har vi servert det med en basilikumpesto og en litt ekstra god olivenolje.

Tips: har du kokte poteter igjen fra middagen er de et utmerket valg. Da sparer du tid på å koke poteter og gjør gnocchi unektelig til en enda raskere rett.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Gnocchi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)