Ja, ja jeg vet godt at de egentlig ikke kalles hasselbakte poteter, men hasselbackpoteter. Jeg, og mange andre jeg kjenner kaller dem dog for hasselbakte poteter. Det gjør navnet litt mer norsk, selv om de jo burde kalles for sitt ekte svenske navn da. Samme hva du kaller dem så vil jeg ha dem med her, for de er så gode, ikke minst lette å lage, og finnes i mange variasjoner.

Ja, det er selvfølgelig alltid poteter i hasselbakte poteter, men krydrene, og dermed smaken kan varieres på utrolig mange måter. Her får du min favoritt.

Hasselbakte poteter

Svensk rett

Hasselbackpoteter er en svensk rett. Den kommer fra Hotel og Restaurant Scandic Hasselbacken, som er et hotel med en restaurant i Djurgården i Stockholm. Det er et gammelt hotell fra midten av 1700-tallet, så den het først Dunderhyttan faktisk, men ble omdøpt til Hasselbacken på 1760-tallet.

Hasselbakte poteter – oppskrift

Hasselbakte poteter er i bunn og grunn poteter som nesten blir skåret gjennom i mange flak før den ovnstekes.

Ingredienser til 4 personer

 • 4 store eller 8 mellomstore poteter – jeg bruker gjerne bakepoteter
 • 2 ss rasp
 • 50 g smør
 • 4 ss raspet ost – parmesan, gouda eller mozzarella for eksempel
 • Salt

Slik lager du hasselbakte poteter

 1. Forvarm ovnen til 225° C.
 2. Skrell og/eller skyll potetene
 3. Skjær hver potet på tvers i tynne skiver nesten helt gjennom, men slik at de fortsatt sitter sammen i bunnen. Du kan gjøre det ved å legge skaftet på en tresleiv eller en fjøl rett bak poteten. Skjær så gjennom poteten med en kniv til du blir stoppet av sleiven eller fjølen.
 4. Legg potetene med skjæreflaten opp i en smurt ildfast form
 5. Strø med salt og rasp før du fordeler smørret i små klatter på potetene
 6. Sett formen i ovnen til potetene er møre – ca 45 minutter,  avhengig av størrelsen
 7. Hell det smeltede smøret som havner i fatet over potetene igjen med jevne mellomrom
 8. Etter ca. 20 minutter kan du strø med raspet ost på potetene

Hasselbakte poteter smaker godt til mange forsjellige retter, men jeg spiser det for eksempel ofte til hamburgerrygg, spareribs eller en ovnstekt laks. 

Hasselback- alt annet

Jeg skrev tidligere at Hasselbackpoteter selvfølgelig alltid er poteter, og det er jo sant nok i navnet, men man kan altså bruke samme teknikk med for eksempel epler, kylling, gulerøtter eller til og med fisk. Ja, så får du hasselbackepler, hasselback kylling, hasselback gulerøtter eller hasselback fisk.

Det er bare snakk om å snitte tynne skiver – nesten helt gjennom – eplet, kyllingen, gulerøttene, fisken – eller hva det nå skulle være – strø over med krydder, smør, og eventuelt rasp og ost, før du steker den i ovnen til den er mør.

Hasselbakte poteter med skall

Du kan også gjerne lage de hasselbakte potetene med skall om du er litt ekstra lat. Det smaker veldig godt, selvfølgelig om skallet ikke er for grovt. Det er jo i skallet det beste sitter.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Hasselbakte poteter
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time