Det er ofte vanskelig å vite både om man skal servere hva og hva man isåfall skal servere. Denne forretten med laks er en skikkelig slager som jeg aldri har opplevd at ikke har blitt godt likt.  Laks er stort sett alltid en råvare som er lett å like, samme om den er røkt, dampet, kokt, pannestekt eller ovnstekt – ja, til og med rå. For en vellykket middag kan, så kan du jo hvertfall begynne med laks til forrett.

Avhengig av hvordan du tilbereder og anretter lakssen, så kan du servere den som en avslappet forrett en fredags kveld med venner før noen røde biffer til hovedrett. Den kan også serveres som en lekker forrett til bryllupp med hvite duker, porselen og sølvbestikk.

Forrett med laks og reker – oppskrift

Denne forretten med laks har jeg servert på flere nyttårsaftener for venner, men den kan gjerne anrettes mer stilfult så den passer til  et mer fornem og overdådig bord. Hvis den pyntes ordentlig så kan den virkelig se fantastisk flott ut.

Ingredienser til 6-8 personer

  • 600 g lakseside med skinn – uten ben
  • 300 g creme fraiche
  • 150 g rød rogn eller kaviar
  • 1 sitron
  • Dill
  • 200 g reker
  • 200 g hvit asparges
  • Blandet salat
  • Salt og pepper

Slik lager du forrett med laks

  1. Forvarm ovnen til 200° C
  2. Legg laksen med skinnsiden opp på en stekeplate
  3. Stek laksen i 18-20 minutter
  4. Legg laksen på et serveringsfat før du trekker skinnet av uten å ødelegge kjøttet
  5. Legg husholdsningfilm over laksen og sett fatet i kjøleskapet i minst 1 time
  6. Lag en dressing av creme fraiche, 75-100 g rogn og litt dill
  7. Smak til med sitron, salt og pepper
  8. Kok asparges eller og legg dem til å kjølne og dryppe av seg sammen med rekene
  9. Ta den avkjølte fisken ut av kjøleskapet
  10. Fordel dressingen over laksen og pynt den med reker, rogn og dill.
  11. Skjær salaten og asparges i mindre biter som du legger rundt laksen
  12. Legg også sitronbåter eller -skiver rundt fisken
  13. Dryss pepper over laksen
  14. Server med noen skiver varmt brød med smør på.

Forskjellen på rogn og kaviar

Rogn er fiskegg, mens kaviar er laget av rogn, men består ofte av en kombinasjon av flere typer rogn som spises ukokt.

Fiskeskinn

Dersom du renser laksen for eventuelle skjell før du setter fisken i ovnen kan du gjerne spise skinnet også. Det blir sprøtt som chips. Strø litt salt over og skjær det opp i strimler og spis det enten som snacks eller til fisken.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Forrett med laks
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time