Gulrotrundstykker er, som navnet tilsier, rett og slett rundstykker med gulrot i. Gulrøttene gir ikke noen voldsom smak, men det gir god fuktighet. Rundstykkene blir rett og slett saftigere og myke. Gulerøttene gjør derfor også at rundstykkene holder seg saftige lengre.
De gulrotrundstykkene du får oppskrift på her, er egentlig bare en oppskrift på vanlige rundstykker – en av mine favoritter fordi de blir lekre og luftige – som jeg har tilsatt en stor gulrot i. Revet, sier seg vel selv, revet!
Sunne og enkle gulrotrundstykker
Du kan bare tilføye mer gulrot – eller mindre – om du ønsker det. Men nå til oppskriften min. Jeg bruker en eltemaskin til å elte deigen, men dette kan også gjøres for hånd.
Ingredienser til 20 rundstykker
- 3½ dl vann
- 37½ g gjør – tilsvarer ¾ pakke fordi ½ er for lite og 1 hel blir for mye
- 1 egg
- 50 g sukker
- 2 ts fint salt
- 600 g hvetemel – om du ønsker grovere rundstykker så erstatter du noe av melet med en grovere meltype
- 75 g mykt smør – ta det ut minst ½ time før det skal brukes
- 100 g revet gulrot
Til pensling
- 1 egg
- 4 ss melk
- litt salt
Slik lager jeg gulrotrundstykkene
- Varm opp vannet slik at det er lunkent
- Løs opp gjæren i vannet. Rør rundt til gjæren er helt oppløst
- Tilsett egget og rør det godt inn
- Bland sukker og salt med melet før du tilsetter det i væsken
- Rør deigen i ca. 3 minutter ved høy hastighet, før du skrur hastigheten ned og rører i 3-5 minutter til
- Tilsett smøret og rør 3 minutter til ved lav hastighet
- I mellomtiden kan du skrelle og rive gulroten grovt
- Tilsett gulroten og rør den inn i et par minutter
- Hell deigen over på et strødd bord og kna den litt før du legger den tilbake i en bolle, dekker den og lar den heve i ca. 15 minutter
- Kna deigen litt igjen på et bord før du deler og ruller 20 like store biter
- La bollene etterheve tildekket i ca. 30 minutter
- Pensl bollene med et egg, melk og salt
- Stek bollene i en ovn på 200°C (varmluft) i ca. 15. minutter
Serveres varme og nytes med pålegg
Rundstykkene kan også fryses.
Har du ikke gulrøtter liggende, kan du jo heller lage grove rundstykker.