Grove rundstykker er sunnere enn rundstykker som bare lages av hvetemel, i følge «de kloke». De metter hvert fall noe bedre. Grove rundstykker er gode som tilbehør til mat eller gode som de er med pålegg på.

Grove rundstykker kan, akkurat som alle andre rundstykker, fryses. Du kan gjerne lage en stor porsjon, fryse ned, og enkelt ha noe godt og enkelt til frokosten, matpakken eller suppen.

Grove rundstykker

Grove rundstykker – Oppskrifter

Grove rundstykker er en bred betegnelse, for det eneste kravet er at rundstykkene skla bakes med kjerner og andre kornsorter. Utover det er det helt fritt valg. Så den oppskriften du får her er bare en av mange måter å gjøre det.

Ingredienser til 24 grove rundstykker

  • 8 dl vann
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl 3-kornsblanding
  • 50 g gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 600 g hvetemel
  • 400 g grahamsmel
  • Egg til pensling

Fremgangsmåte

  1. Kok opp 2 dl vann og rør inn linfrø og 3-kornsblandingen, og la det trekke inntil vannet blir fingervarmt.
  2. Varm opp resten av vannet til det også er fingervarmt, og oppløser gjæren i det
  3. Bland salt, sukker, hvete- og grahamsmel sammen
  4. Tilsett blandingen med gjæren
  5. Bland begge blandingene sammen til en sammensatt masse.
  6. Tildekk blandingen på et varmt sted til hevning i 1 time.
  7. Elt deigen igjen før du deler den i 24 like store deler
  8. Form rundstykkene og sett dem på en stekeplate.
  9. La rundstykkene etterheve i en halvtime – varmt og tildekket
  10. Pensl bollene med et sammenpisket egg
  11. Stek rundstykkene i en forhåndsvarmet ovn på 200° C i ca. 20 min

Bollene smaker herlig i matpakken, til suppen, eller som et sunnere hamburgerbrød til en god burger.

Kaldhevede grove rundstykker

Skal du være moderne må du også la rundstykkene heve i kjøleskapet. Kaldhevet grove rundstykker kalles også for langtidshevet grove rundstykker.Det gjør de fordi rundstykkene må heve lenge når destår kaldt i stedet for i romtemperatur.

Samtidig trenger du mindre gjær i deigen. Dette samtidig med den lengre hevetiden gir mer smakfulle rundstykker som holder seg ferske lengre. I oppskriften ovenfor holder det med ca. 10 g gjær om du lar deigen heve over natten.

Langtidshevede grove rundstykker

Kaldhevede rundstykker må heve lenge, men du må ikke sette deigen i kjøleskapet selv om den skal heve lenge. Hvis du lager deigen sent på kvelden, kan den godt stå på kjøkkenbenken over natten før den bakes til rundstykker om morgenen.

Har du hatt deigen i kjøleskapet bør du ta den ut et par timer før du baker dem ut slik at den blir temperert.

«De kloke» – jeg vet ikke om det er de samme som tidligere, sannsynligvis ikke  – mener at med fullkorn i  er det best å la deigen langtidsheve.

Summary
recipe image
Recipe Name
Grove Rundstykker
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)