Quinoasalat – Quinoa er en veldig viktig matplante spesielt i Peru og Bolivia. Quinoa har vært dyrket de siste 6.000 år i Andesfjellene i Sør-Amerika, og har derfor lenge vært en viktig næringskilde, og er fortsatt en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Det er en nøysom vekst som stiller lave krav til vann og næring.

Frøene fra quinoa-planten kan spises som et alternativ til pasta, ris og poteter. Det er dessuten en plante med høy ernæringsmessig verdig med et høyt innhold av de essensielle aminosyrene som gir et høyt proteininnhold, i tillegg til et lav fettinnhold.

Det har ikke vært før de siste årene at disse frøene gradvis har begynt å komme litt inn i det norske kostholdet, og det er jo egentlig veldig synd ettersom den egentlig er så sunn.

Hva er quinoa

Planten kalles noen ganger for peruris eller peruspinat. Mange tror at det er en kornsort ettersom det er det eneste vi ser i matbutikken, men det er en hel plante. Vi spiser hovedsakelig frøene fra planten, men bladene kan også spises.

Quinoafrø finnes i flere forskjellige fargenyanser. Man finner dem i farger fra hvit, oransje, rødt og helt over til sort. Fargen har ikke noe særlig å si på smaken, men det sies at jo mørkere farge, jo mer smak.  Det viktigst er nok det at man også smaker med øynene.

Quinoa – tilberedning

Quinoafrøene er akkurat like så enkelt å tilberede som ris. Frøene har et beskyttelseslag av et bittert stoff – kalt saponiner – som beskytter dem mot fugler og innsekter. Dette laget bør du skylle av med kalt vann før du koker frøene. Legg frøene i en sil eller lignende og la dem ligge i rennende vann til vannet som renner fra er rent.

Deretter koker du dem som ris i vann med enten salt eller buljong. Kok til frøene er gjennomsiktige og kimen har delt seg og blitt hvit – etter ca. 15 minutter. Ta gryten av varmen og la den trekke i 5-10 minutter. Dette gjør at quinoaen damper fra seg, skifter farge og blåser seg opp til en lettere konsistens som lettere løsner opp når du rører rundt.

Quinoasalat

Quinaosalat – oppskrift

Den kokte quinaoen over kan du videre bruke i en quinosalat. Her gir jeg oppskriften på min favoritt. Quinoa er nemlig utrolig fine å ha i en salat, de smaker godt og gir en fantastisk farge. Og så er det selvfølgelig et utmerket tilskudd at de også er utrolig sunne, spesielt når de kommer med grønnsaker.

Ingredienser til 4 personer

 • 175 g quinoa – helst sorte eller rød for en spennende farge på salaten
 • 1 bundt basilikum
 • 4 ss konsentrert hylleblomstsaft
 • 1 ss sitronjuice
 • 1 blomkålhode
 • 200 g cherrytomater
 • 75 g fersk mozarella
 • Salt og pepper

Slik lager du quinoasalat

 1. Kok quinoafrøene som beskrevet over, eller følg anvisningen på pakken
 2. Hell dem i en sikt for å renne fra seg og kjøles ned
 3. I mellomtiden kan du finhakke halparten av basilikumen
 4. Lag dressing med den opphakkede basilikumen, hylleblomstsaften, sitronjuice, salt og pepper
 5. Del opp blomkålen i buketter, tomatene i to, og mozarellaen i skiver
 6. Bland quinoen først i dressingen.
 7. Tilsett videre blomkål, tomat og mozarella, og rør inn i quinoaen
 8. Pynt med de resterende basilikumbladene

Server quinoasalaten som erstatning for en salat – smaker spesielt godt til f.eks. kjøttboller, kylling eller grillmat.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Quinoasalat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time