Dersom du klikket deg inn her for å lære å danse så er jeg nødt til skuffe deg, for salsa er nemlig også en saus. Og sausen kom før dansen. Ordet ‘salsa’ er faktisk det spanske ordet for saus.

Den latinamerikanske dansen er oppkalt etter salsa fordi det er en dans som er blandet sammen av flere stilarter, akkurat som salsa er blandet sammen av flere ingredienser.

Hva er salsa?

Salsa er enkelt forklart en blanding av hakkede tomater og krydder – hvertfall her i Norge. Andre steder i verden finnes det en rekke forskjellige oppskrifter på salsa.

salsa

 

Salsa – oppskrift

Den du får oppskriften på her er ville nok gå som en blanding av salsa roja og scruda. Den kan bli sterk – om du ønsker – men du kan smake den til som du ønsker.

Ingredienser til tilbehør til 4 personer

 • 1 rødløk
 • 4-5 fedd hvitløk – avhengig av størrelse og smak
 • 6 tomater
 • 2 dl barbecuesaus
 • 2 ss rødvinseddik
 • 3 ts sukker
 • Tabasco
 • Salt og pepper

Slik tilbereder du salsa

 1. Finhakk løk og hvitløk
 2. Grovhakk tomatene
 3. Bland løk, hvitløk, tomater, bbq-saus, rødvinseddik og sukker, og smak til med salt, pepper og tabasco

Synes du den blir for rød så kan du tilsette koriander eller basilikum.

Salsa er et enkelt tilbehør til stekte retter, dampet fisk eller stort sett alt du gjerne vil ha litt mer smak til. Salsa er også en fantastisk dipp til nachos eller fajitas.

Mange flere varianter

Som jeg skrev overfor finnes det mange forskjellige varianter av salsa. Her er noen av de forskjellige variantene

Salsa de Arequipa  – Inneholder blant annet saltede kjeks, valnøtter, ost, hardkokte egg, reker og sterk chili. Alt blir hakket og most til en tykk saus. Denne salsaen stammer fra byen Arequipa  sør i Peru. Det er faktisk den nest største byen i Peru og er kjent som den hviten byen på grunn av de mange hvitkalkede husene her.

Salsa Cruda – Cruda betyr ubehandlet, noe som passer bra ettersom denne varianten utelukkende blir tilberedt av rå chili, tomater og koriander. Den kommer sannsynligvis fra Mexico.

Salsa Fresca – Man kan nesten høre det. ”Fresca” høres jo ut som ”Fersk”. Og salsaen blir laget med ferske råvarer. Den ligner faktisk veldig på cruda varianten, men er ingrediensene er hakket litt bedre, og andre grønnsaker tilføyes i noen oppskrifter – for eksempel gulrøtter, løk og liknende. Denne retten stammer fra Tex-Mex kjøkkenet, altså en blanding av Texas og Mexikanske mattradisjoner.

Salsa de Mani – Mani er peanuts. Så i denne varianten finner du  peanøttsmør. Det gir salsaen en litt søt smak som reduseres med jalapenos og løk. Den her varianten kommer med stor sannsynlighet fra Ecuador eller Peru

Salsa Roja – Ordene betyr ’Rød saus’. Den lages av kokte tomater som krydres med pepper og eventuelt tabasco. Dette er en klassisk rett i det mexikanske kjøkken.

Salsa Taquera – En litt mildere salsa laget på kokte tomater og krydret med chili, eddik og hvitløk. Dette er igjen en mexikansk variant.

Salsa Verde – Dette er min favoritt. Den inneholder ansjoser, men den smaker absolutt ikke fisk. Du kan se en oppskrift her: Salsa Verde. Det finnes også mange forskjellige varianter av grønn saus, men denne er inspirert fra det mexikanske kjøkken, og der er tomatene fortsatt bærende. Det samme gjelder ikke i de spanske og italienske variantene med samme navn, den argentinske chimichurri, den franske Sauce Verte eller den tyske Grüne Sose. Faktisk tenker jeg at jeg burde ha en hel tema-artikkel om grønne sauser ettersom det faktisk er store forskjeller på de forskjellige landene og oppskriftene.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Salsa
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time