Dolma er det tyrkiske ordet som betyr “fylt”. De fleste av oss vil nok forbinde dolma – eller dolmer – med kål som er pakket rundt noe fyll før det kokes, men det mange ikke vet er at dolma like gjerne kan bestå av grønnsaker auberginer, tomater, paprika eller noe annet som er uthult og fylt med alskens herligheter.

Dolma

Her, i denne oppskriften, vil jeg  lage vinbladsdolmere. Den første gangen jeg smakte vinbladsdolmere var det hermetiserte dolmere fra butikken. De var allerede fylt, og skulle bare varmes opp i varmt vann. Jeg synes de var gode, men langt unna disse hjemmelagde.

Dolma oppskrift

Det tar selvfølgelig lengre tid å lage  dem fra bunnen.  De må da kokes i et par timer. Vindrueblader kan du kjøpe i spesialbutikker.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 bundt krydderuter – gjerne blandet
  • 2-3 løk
  • 500 g hakket kjøtt – okse, lammekjøtt eller en blanding
  • 40 g ris
  • 20 g mykt smør
  • 150 g vindrueblader
  • Olje
  • Saften fra 1 sitron
  • 2 dl gresk yoghurt
  • Hvitløk etter smak
  • Salt og pepper

 

Slik lager du dolma

  1. Finhakk løk og krydderurtene
  2. Bland kjøttet med urtene, løk, ris, smør, salt og pepper.
  3. Legg vindruebladene i en skål før du heller kokende vann over og lar dem ligge i vannet i ca. 5 minutter og heller det av.
  4. Legg de største bladene til side.
  5. Hell litt olje i en gryte før du legger de største bladene i bunnen av gryten slik at hele bunnen er dekket.
  6. Så skal bladene fylles. Ta et blad, legg en passende klump farse på midten av bladet slik at bladet kan brettes over kjøttet. Begynn med den nederste kanten, og brett den over kjøttet. Ta deretter den venstre kant før den høyre og avslutter med den øverste kanten.
  7. Legg den første dolmaen i gryten, før du gjentar med de resterende bladene. Legg pakkene helt tett slik at de ikke åpner seg under kokingen.
  8. Hell ca. 4 ss olje over før du tilsetter kokende vann til bladene er helt tildekket
  9. Legg en tallerken over slik at dolmaene presses ned i vannet
  10. Kok ved middels temperatur i ca. 1½ time
  11. Bland gresk yoghurt smakt til med presset hvitløk samt salt og pepper, og la stå avkjølt 1 time før servering
  12. Press sitronsaft over og kok i enda 30 minuttter

Server dolma med yoghurtblandingen og kanskje en av våre mange salater ved siden av.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Dolma
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time