Butter Chicken er en klassisk indisk rett. Det indiske kjøkken har for lengst vunnet mitt hjerte. For å være ærlig er jeg ganske sikker på at det var en mann som oppfant mange av disse indiske rettene for å holde kvinnene opptatte på kjøkkenet.

Det er mye krydder involvert i indisk mat. Og det er ikke bare krydrene som vi nordmenn kjenner dem – malt – nei, inderne bruker ferske krydderurter. Krydrene skal knuses, skjæres, måles, snittes, skvises, osv. Rettene har dessuten ofte kompliserte bruksanvisninger som at det skal: stekes i 4 minutter, kokes uten lokk i 7 minutter, simre i 22 minutter!! Hvem i himmelens navn tar tiden så nøyaktig???

Men på den andre siden skal det sies at inderne virkelig vet hvordan de skal bruke krydrene på en god måte. Selv om indisk mat ofte er sterk – ja, noen ganger brennende – med det er ikke en fornemmelse som blir sittende hele kvelden og natten, men den forsvinner på magisk vis etter kort tid. Ja, så hjelper det med yoghurt eller raita til også da.

Endelig skal det da også i rettferdighetens navn også nevnes at inderne også har flere ferdiglagde krydderblandinger som blir blandet spesielt for en type rett. Om det kun er oss turister som kjøper det, eller om den indiske husmor også kjøper jeg, vet jeg derimot ikke. Jeg har dog latt meg fortelle at mange indiske husmødre lager sine egne krydderblandinger i store porsjoner slik at de ikke trenger å hakke, knuse, male og blande krydrene hver gang de skal lage samme rett.

Butter chicken – Oppskrift

Dersom du vil lage Butter Chicken flere ganger (og det gjør jeg), så kan jo du også ferdigblande en stor porsjon av krydrene i oppskriften under.  Men vi bruker jo også ferdigmalt krydder, så det er ikke like tungvindt som for den indiske husmor å blande de hver gang.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 løk
  • 1 ss gresk yoghurt
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ts koriander
  • 2 ts spisskummen
  • 5 ts chillipulver
  • 2 ts hakket fersk ingefær
  • 3 fedd hvitløk
  • 800 g kyllingbryst
  • 4 ss smør – SMØR, ikke margarin. Butter betyr smør!
  • 4 store tomater
  • ½ rød chilli
  • 2 ts ingefær
  • ½ ts sukker
  • 1 ss yoghurt naturell
  • litt frisk koriander – jeg liker ikke koriander, så derfor er det basilikum du ser på bildet
  • Salt og pepper

Slik lager du butter chicken

  1. Skjær løk i mindre biter før du knuser det med en morter
  2. Bland gresk yoghurt, sitronsaft, 1 ts koriander, 1 ts spisskummen, 1 ts chillipulver, løk, ingefær, knust hvitløk og litt salt til en marinade
  3. Skjær kyllingen i store terninger
  4. Smelt 2 ss smør i en gryte og tilsett kyllingen sammen med marinaden. La kjøttet simre under lokk i 24 minutter.
  5. Del i mellomtidene tomatene i to, ta ut skjernene og del resten av tomatene i små biter
  6. Hakk chillien fint
  7. Varm resten av smøret i en annen gryte, og stek inn 1 ts koriander, 1 ts spisskummen, 4 ts chilli og litt pepper i et par sekunder.
  8. Tilsett tomatene, sukker og litt salt, og la alt koke uten lokk i 7 minutter, til konsistensen har blitt tykkere.
  9. Rør inn yoghurten
  10. Tilsett kyllingblandingen, og la alt simre under lokk i 14 minutter
  11. Pynt med hakket koriander, og server retten med naanbrød, chapati og/eller ris og eventuelt en klatt smør.

Velbekomme!

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Butter Chicken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)