Chapati er en type indisk flattbrød. De ligner litt på naanbrød. Begge brødene «blåser» seg gjerne opp under stekingen, før de faller sammen igjen. Dette gir luftige brød. Den store forskjellen mellom de to brødene er at chapati inneholder, i motsetning til naanbrød, ikke gjær.
Brødene kan, akkurat som naanbrød, tilberedes i en stekepanne. Chapati blir i India servert til forskjellige gryteretter, som dhal – en slags velling av vanlige linser som smakes til med forskjellige krydder, som f.eks spisskummen, løk, hvitløk, koriander osv.
Chapati – Brød til å dyppe med
Chapati spises ved at man nærmest bruker det som en skje og «skyver» gryteretten opp med og deretter spiser – både gryteretten og «skjeen». Slik sparer man jo også selvfølgelig også oppvask ettersom man da ikke trenger en vanlig skje.
Hjemmelaget chapati – Oppskrift
Chapati inneholder kun tre ingredienser – mel, vann og salt. Dog to forskjellige meltyper.
Ingredienser til 5 chapati
- 75 g hvetemel
- 75 g grahamsmel
- 1 dl vann
- 1 ts salt
Slik lager du chapati
- Bland melet sammen før du tilsetter salt
- Held vannet sakte i, mens du hele tiden jobber med å elte deigen sammen
- Hell mel på bordet som du bruker til å elte deigen med inntil den blir elastisk og glatt.
- Legg deigen i en bolle som du dekker med et fuktig håndkle i minst 10 minutter.
- Varm opp en stekepanne
- Del deigen i 5 like deler
- Rull ut hver bit til ca. 15 cm store pannekaker
- Stek pannekaken på stekepannen inntil den er gylden – dra den litt rundt i pannen med en stekespade eller fingrene
- Vend chapatien
- Bruk et sammenbrettet håndkle som du presser ned med hånden på chapatien. Chapatien skal «blåse» seg opp når du løfter håndkle opp. Dytt håndkle ned igjen for å trykke ut luften. Gjenta to eller tre ganger.
- Ta den ferdigstekte chapatien utav pannen og legg den på en rist, og gjenta stekingen med resten av chapatiene.
Server chapatien til en gryterett og nyt. Smaker fantastisk til alle typer gryteretter.