Jeg vet ikke helt hvor viltgryten kommer fra, eller om den overhode har noen historie for seg. Det er jo en gryte med viltkjøtt og andre godsaker.

Denne viltgryten inneholder einebær, ja tørkede einebær. Det er ikke så mye altså, kanskje et par einebær pr nese. Men det har en kraftig smak som setter seg inn i hele gryten. Hvis du ikke liker smaken, så ikke tilsett de i gryten… eller lag foreksempel denne jegergryten?

Viltgryte

Viltgryte – oppskrift

Her får du min oppskrift på en herlig og smakfull viltgryte!

Ingredienser til 4 personer

 • 30 g smør
 • 700 g viltkjøtt i biter eller strimler
 • 4-12 tørkede einebær – avhengig av hvor mye smak du ønsker
 • ½ ts tørket rosmarin
 • 2 dl matfløte
 • 1 dl creme fraiche
 • ca. 1 ss mel til jevning
 • Sukkerkulør
 • Salt og pepper

Slik lager du viltgryte

 1. Smelt smøret i en gryte før ud bruner kjøttet
 2. Knus einerbærene i en morter
 3. Tilsett enebær, rosmarin, 1½ dl fløte, cremefraiche, salt og pepper og kok opp
 4. Når den koker, setter du temperaturen på lav, og la den simre i ca. 1 time under lokk
 5. Rør eventuelt mel inn i resten av fløten og tilsett den dersom du synes at sausen blir for tynn. Ellers tilsetter du bare resten av fløten som den er.
 6. Tilsett sukkerkulør til ønsket farge
 7. Smak til med salt og pepper

Da er det bare å servere en herlig og varmende gryte

Tilbehør til en viltgryte

Hva server man til en viltgryte? Det vanligste, og det jeg foretrekker, må være en hjemmelaget potetmos, og kanskje dampet brokkoli eller lignende. Dersom du vil gjøre en ekstra innsats kan du jo gjerne også servere viltgryten med gratinert potetmos.

Så går vi rundt om en einebærbusk

Det er nok ikke mange som umiddelbart tenker over at de små sorte tørkede bærene faktisk er det eneste krydderet som stammer fra et nåletre – enebærbusken. Kanskje er det derfor julesangen “Så går vi rundt om en enebærbusk” ble til  – akkurat som vi jo går rundt et nåletre til jul.

Bruken av einen

Einen har faktisk gjennom tidene blitt brukt til mange ting. Bærene er jo gode smaksgivere og blir ikke bare brukt i matretter, men også i brennevin.

Stammen eller veden kan også brukes til å blant annet røke kjøtt og fisk, men også til å lage skåler, kniver og knapper. De mindre grenene og røtter fra einen kan også brukes til flettekurver og lignende, mens de større grenene brukes til skafter og stokker. Videre er også både nålene og veden veldig god til oppteningsved til bål og peis.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Viltgryte
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time