Gulasj – i følge et gammelt husmorleksikon skal gulasj – ungarsk gulasj – lages med svinekjøtt, men jeg har nå også fått det med oksekjøtt, og det smaker veldig godt, så hvorfor endre på noe som er godt.
Gulasj er en simrerett. Kjøttet skal være skikkelig mørt for at gulasjen skal smake skikkelig godt. Kjøttet skal smelte på tungen, det skal hverken være seigt eller hardt. Gulasj blir som regel laget av okselår, mellomskjært eller tykkarm, som tar lang tid – selv i mindre biter – å gjennomsteke. Bruker du mørbraden, kan du forkorte steketiden – så blir maten ferdig litt raskere.
Gulasj med potetmos – Oppskrift
Jeg har i denne oppskriften valgt å beholde det tradisjonelle kjøttet. Delvis fordi jeg synes at gulasj skal simre, og delvis fordi jeg synes det er en skam og litt synd å bruke den herlige mørbraden til gulasj når det er så mye annet godt den kan brukes til.
Dette trenger du til 4 personer
- 500 g mellomskjært oksekjøtt uten sener eller for mye fett – litt kan det gjerne være
- 25 g smør
- 2 gulrøtter
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss paprika
- 1 oksebuljongterning
- 1 boks tomatpure
- 1 boks hakkede tomater
- 1 laurbærblad
- Litt frisk persille
- Salt og pepper
Slik lager du gulasj
- Skjær kjøttet i store biter
- Brun smøret i en gryte, tilsett kjøttet og brun det på alle sider med en god stekeskorpe
- Del gulroten i grove biter
- Hakk løk og hvitløk grovt
- Tilføy løk og hvitløk med kjøttet og stek dem litt
- Tilsett paprika og la det steke
- Tilsett tomatpureen
- Tilsett vann som akkurat dekker kjøttet, buljongterning, hakkede tomater, laurbærblad og gulrøtter.
- Kok opp, og la det simre under lokk på svak varme i 1 times tid, intil kjøttet er mørt
- Rør av og til og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig
- Smak til med salt og pepper innen servering
Server med ris, mos av rotgrønnsaker, blomkålpure eller potetmos som du forbereder mens gulasjen simrer.
Tilbehør til gulasj
Du trenger i bunn og grunn ikke tilbehør til en gulasj med potetmos, men det er mange som gjerne ønsker en salat til.
Har du rester igjen kan du legge gulasjen i en ildfast form, blande potetmosen med litt melk og legge den som et lokk over gulasjen . Gratiner i ovnen ved et par hundre grader til den er varm.