Ratatouille er en sammenkokt rett som kommer fra provinsen Provence i Syd-Frankrike.  Retten består typisk av tomater, løk, squash, paprika og aubergine som stekes i skiver før det sauteres med olivenolje i en stekepanne.

Rottatouille er navnet på en amerikansk animasjonsfilm fra 2007 med et navn som ligner mistenkelig på ratatouille. Filmen handler om kloakkrotten Remy som risikerer liv og lemmer for å jobbe på kjøkkenet i en dyr, fransk restaurant. Min yngste er elsker denne filmen, så hva er vel mer naturlig enn å lage ratatouille til bursdagen hans.

Jeg vurderte det egentlig en stund, for om jeg skal være ærlig, så er jeg ikke noen fan av hverken squash eller aubergine, to viktige ingredienser i denne retten. MIn bedre halvdel er heller ikke så glad i varm paprika. Men, men hva gjør man vel ikke for å glede sine barn.

ratatouille

Velsmakende ratatouille

Og jeg skal være den første til å innrømme at jeg ble positivt overrasket. Min bedre halvdel ble også positivt overasket, men det kan også ha en sammenheng med at paprikaen jeg hadde tenkt til å ha i viste seg å være dårlig. Tenk, at smaken til squash og aubergine kunne bli til noe så velsmakende når de ble blandet med andre råvarer. Jeg er imponert.

Enkel ratatouille – oppskrift

Jeg fulgte ikke helt noen bestemt oppskrift, men brukte litt forskjellige til inspirasjon, slik de jo er ment til. En oppskrift trenger ikke å bli fulgt til punkt og prikke, slik som et Ikea-skap. Der fungerer det rett og slett ikke å bruke element nr. 367 i stedet for element nr. 188. På samme måte anbefaler jeg også deg å bare bruke denne oppskriften som inspirasjon.

Ingredienser til ratatouille for 4 personer

 • 1½ aubergine – de var ganske store
 • 4 gulerøtter
 • En god skvett olivenolje
 • 1½ squash
 • 2 rødløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 boks hakkede tomater
 • ½ sitron
 • 2 ts provence-krydder
 • 1 ts sukker
 • litt persille
 • Salt og pepper etter smak

Slik lagde jeg ratatouillen

 1. Skjær aubergine i tynne skiver som du legger i en sil før du strør dem med salt og la dem drenere seg
 2. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver
 3. Varm oljen i en stekepanne og tilsett gulrøttene. La dem steke seg halvmøre før resten av grønnsakene tilsettes ettersom disse trenger litt lengre tid enn resten av grønnsakene
 4. Skjær squashen og hvitløk i skiver, og vårløken i båter.
 5. Tørk aubergineskivene og del dem i mindre biter.
 6. Tilføy resten av grønnsakene i pannen sammen med de møre gulrøttene, og stek dem videre 4-5 minutter.
 7. Tilføy tomatene sammen med provence-krydder.
 8. La alt simre til den tykner
 9. Smak ratatouillen til med sukker, salt, pepper og sitronjuice
 10. Strø litt hakket persille helt til sist

Vi spiste ratatouille med brød til, men det kan også spises som en siderett til annet stekt kjøtt eller fisk.

Ratatouille er altså enkelt og raskt å lage, og smaker dessuten herlig … men jeg gav meg selv bare et lite problem …. hva pokker skal jeg bruke ½ squash og ½ aubergine til? gjett om det ikke blir raatatouille igjen i morgen?

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Ratatouille
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)