Crostini er italiensk og betyr “små skorper”, og det er akkurat det dette er. Ja, små skorper – eller små skiver ristet brød er vel kanskje en bedre beskrivelse – med noe godt på. Ja, du kan spise nesten hva som helst på. Ordet crostini brukes også for å beskrive krutonger i Italia. Crutonger er jo også små biter brød.

Crostini minner litt om bruschetta – som også er ristet italienske brød – men er vanligvis mindre. Crostini, som bruschetta, serveres ofte som forret eller en del av forreten, altså som antipasto som man ville sagt på italiensk.

crostini

Crostini – Oppskrift

Det er mange forskjellige måter å lage crostini på. En klassiker i den italienske regionen Toscana er crostini neri, som er brød smurt med en sort – neri betyr sort – krem laget av blant annet lever, ansjos og kapers. Det er ikke denne du får oppskrift på her da. Her får du oppskriften på en av mine favoritter, som vi i min familie pleier å spise til gulrotsuppe. Hva heter den? Det vet jeg faktisk ikke, men vi kan jo kalle den “peperoncino e cheddar” (chili og cheddar).

Ingredienser til tilbehør eller forret for 4 personer

  • 1 eggeplomme
  • ½ ts dijonsennep
  • ½ ts eplecidereddik
  • ¾ dl matolje
  • 1 rød chili
  • 6-7 sorte oliven
  • 4 gode små rundstykker eller annet brød
  • 8 ss revet cheddar
  • Salt og pepper

Slik lager du crostini

  1. Sett ovnen på 225º C.
  2. Legg eggeplommen i en bolle sammen med sennep og eddik og bland det sammen.
  3. Hell litt og litt ilje i mens du hele tiden rører slik at blandingen ikke skiller seg. Fortsett å røre inntil blandingen ser ut som en majones, for det er akkurat det du nå har laget.
  4. Smak eventuelt til med mer sennep, eddik samt salt og pepper
  5. Del chilien i fine strimler som du tilfører i majonesen sammen med revet cheddar
  6. Fordel majonesblandingen på brødet.
  7. Sett brødene inn i ovnen på en rist, og la steke til brødet er gjennomvarmt og majonesblandingen har smeltet. Det tar ca. 5-7 minutter

Crostini med ricotta

En av annen av mine mange favoritter, som jeg gjerne spiser som mellommåltid – en liten herlig snack – er crostini med ricotta og persillepesto. Denne er veldig simpel. Jeg steker bare litt godt brød – rundstykke, ciabatta, baguette eller lignende – legger en god klatt ricotta på før jeg legger en skje pesto på toppen, og så er den ferdig til å spises.

Vil du heller servere crostini som en del av en større buffet bord anbefaler jeg dette til bordet:

  • Crostini peperoncino e cheddar
  • Crostini med ricotta
  • Samosaer
  • BLT sandwicher
  • Beyti kebab
  • Fylte sopp

Med disse oppskriftene får du et godt og variert utvalg av retter fra hele verden.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Crostini
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time