Crostini er italiensk og betyr «små skorper», og det er akkurat det dette er. Ja, små skorper – eller små skiver ristet brød er vel kanskje en bedre beskrivelse – med noe godt på. Ja, du kan spise nesten hva som helst på. Ordet crostini brukes også for å beskrive krutonger i Italia. Crutonger er jo også små biter brød.
Crostini minner litt om bruschetta – som også er ristet italienske brød – men er vanligvis mindre. Crostini, som bruschetta, serveres ofte som forret eller en del av forreten, altså som antipasto som man ville sagt på italiensk.
Crostini – Oppskrift
Det er mange forskjellige måter å lage crostini på. En klassiker i den italienske regionen Toscana er crostini neri, som er brød smurt med en sort – neri betyr sort – krem laget av blant annet lever, ansjos og kapers. Det er ikke denne du får oppskrift på her da. Her får du oppskriften på en av mine favoritter, som vi i min familie pleier å spise til gulrotsuppe. Hva heter den? Det vet jeg faktisk ikke, men vi kan jo kalle den «peperoncino e cheddar» (chili og cheddar).
Ingredienser til tilbehør eller forret for 4 personer
- 1 eggeplomme
- ½ ts dijonsennep
- ½ ts eplecidereddik
- ¾ dl matolje
- 1 rød chili
- 6-7 sorte oliven
- 4 gode små rundstykker eller annet brød
- 8 ss revet cheddar
- Salt og pepper
Slik lager du crostini
- Sett ovnen på 225º C.
- Legg eggeplommen i en bolle sammen med sennep og eddik og bland det sammen.
- Hell litt og litt ilje i mens du hele tiden rører slik at blandingen ikke skiller seg. Fortsett å røre inntil blandingen ser ut som en majones, for det er akkurat det du nå har laget.
- Smak eventuelt til med mer sennep, eddik samt salt og pepper
- Del chilien i fine strimler som du tilfører i majonesen sammen med revet cheddar
- Fordel majonesblandingen på brødet.
- Sett brødene inn i ovnen på en rist, og la steke til brødet er gjennomvarmt og majonesblandingen har smeltet. Det tar ca. 5-7 minutter
Crostini med ricotta
En av annen av mine mange favoritter, som jeg gjerne spiser som mellommåltid – en liten herlig snack – er crostini med ricotta og persillepesto. Denne er veldig simpel. Jeg steker bare litt godt brød – rundstykke, ciabatta, baguette eller lignende – legger en god klatt ricotta på før jeg legger en skje pesto på toppen, og så er den ferdig til å spises.
Vil du heller servere crostini som en del av en større buffet bord anbefaler jeg dette til bordet:
- Crostini peperoncino e cheddar
- Crostini med ricotta
- Samosaer
- BLT sandwicher
- Beyti kebab
- Fylte sopp
Med disse oppskriftene får du et godt og variert utvalg av retter fra hele verden.