Culotte er en utskjæring fra en okse. En utkjæring som før har lidd av å ikke være spesielt verdsatt. Culottestek har nemlig vært vanskelige å få møre. Bedre modningsforhold av kjøttet i tillegg til yngre dyr har gjort det enklere å få culotten også mør, heldigvis.

Culotten sitter mellom halestykket og tykksteken på oksen.   Culotte serveres enten skiveskåret som en biff eller hel som en stek. Sistnevnte er det du får oppskrift på her.

culotte

Søker du etter culotte på google, får du søkeresultater som «slik får du pefekt culotte hver gang», «slik tilbereder du perfekt culotte», «perfekt rosa culotte med god smak», «enkel og mør culotte», «saftig culotte», og liknende som antyder at det er vanskelig å steke en culotte. Det er det faktisk ikke!

Culottestek – Oppskrift

Du kan steke en culotte i panne, på grillen eller i ovnen. Jeg synes selv at det er enklest i ovnen. Det tar ikke noe tid å sette på ovnen – i forhold til grillen – og den passer seg selv, og trenger ikke snus – i forhold til pannen. Jeg bruner den da, i pannen, før jeg legger den i ovnen.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 okseculotte på ca. 1 kg med fettlag
  • 4 dl vann
  • Salt og pepper

Slik steker du «den perfekte» culotten

  1. Tørk steken med kjøkkenrull og fjern eventuelle sener. Bruk en kniv til å lage ruter i fettlaget.
  2. Varm en tørr stekepanne før du legger på steken med fettsiden ned.
  3. Brun steken på høy varme i 3-4 minutter på hver side.
  4. Hell vannet på en stekeplate, legg en rist over, og legg steken på risten med fettsiden opp og krydrer med salt og pepper
  5. Sett stekeplaten inn i en kald ovn som du setter på 100º C, og steker i ca. 1½ time.
  6. Tiden og kjernetemperatur avhenger av hvor rødt kjøtt du ønsker. Skal den være rosastekt skal kjøttet ha en kjernetemperatur på 55-65º, mens gjennomstekt kjøtt skal ha 65-68º.
  7. Bruk stekeskyen du får fra kjøttet til å lage saus mens kjøttet hviler.

Det smaker herlig med en soppsaus til steken. Stekte tomater er også herlig tilbehør. Del da tomatene i to, og brun dem i stekepanne med litt av stekeskyen fra bruningen av kjøttet. Legg dem deretter i en ildfast form, krydr med tørket rosmarin, litt sukker, salt og pepper og legg i ovnen i like lang tid som steken. 1 time før steken er ferdig kan du også ha potetbåter i formen.

Hvitløksbønner er også et siste alternativ til tilbehør jeg vil tipse om. Smelt da 1 ss smør i en panne med 3-4 fedd hvitløk, og stek bønnene i blandingen i 5 minutter.

Velbekomme

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Culotte
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)