Tomatsaus, eller napolitansk saus er en italiensk saus. Sausen lages vanligvis av tomater, hvitløk, urter og løk. Det finnes et bredt utvalg av forskjellige variasjoner som fyller den med f.eks kapers, oliven, krydder og litt vin.
Tomatsaus – oppskrift
Tomatsausen er alltid en del av en rett, gjerne pastaretter eller som pizzasaus. Den smaker herlig med pasta, som i pasta alla marinara eller med kjøttboller. Det er også godt i lasagne eller over cannelloni f.eks. Her får du oppskriften min på tomatsaus.
Ingredienser til 4 personer
- 1 boks hakkede tomater
- 7 hvitløksfedd
- ½ dl olivenolje
- 1 liten rød chili
- 1 bundt basilikum
- Salt og pepper
Slik lager du tomatsaus
- Hell tomatene i en skål og mos dem
- Hell vann i boksen og bland inn tomatrestene i boksen slik at det blir en slags tomatjuice
- Skjær hvitløken og chilli i tynne skiver
- Stek hvitløken i oljen
- Tilsett tomatene, tomatjuicen, chili, basilikum og salt
- La basilikum flyte rundt i overflaten til den synker av seg selv
- La sausen simre i 15 minutter
- Smak til med salt og pepper
Så enkelt er det å få en tomatsaus som er klar til et utvalg av forskjellige retter. Hell den over ravioli, pasta, lasagne, kjøttboller eller det du nå ønsker. Pynt eventuelt med mer basilikum.
Du kan selvfølgelig bruke mer eller mindre hvitløk, chili og krydder etter din smak og behag,
Her kan du se en video av hvordan Diana DeLa Fuente lager sin tomatsaus:
Andre italienske retter
Tomatsausen er bare en av mange italienske retter vi har her på Godtnoe. Her kan du finne alle våre andre italienske retter. Prøv for eksempel en salsa verde som er en annen skikkelig god saus og tilbehør. Denne er grønn og har en helt annerledes smak da enn tomatsausen. Vitello Tonnato er også en rett der sausen er veldig viktig. Tradisjonelt er retten stekt kalvekjøtt med en herlig saus av tunfisk. De fleste blir skeptiske når de hører at det er tunfisk i sausen, men ingen jeg har servert den til så langt har endt med å mislike den.