Vitello Tonnato er en italiensk rett som består av tynt skåret kalvekjøtt med en saus som smakes til med tunfisk. Vitello er det italienske ordet for kalvekjøtt og ton betyr tunfisk, så navnet gir en god beskrivelse av hva retten består av.

Retten kommer opprinnelig fra den norditalienske regionen Piemonte, men har blitt en veldig populær rett i Argentina, og er her en del av den tradisjonelle julematen.

Vitello tonnato

 

Vitello tonnato – oppskrift

Tilberedningen og oppskriften på vitello tonnato varierer veldig, som med så mange retter. Alle familier har stort sett sine egne oppskrifter som har gått i arv. Min oppskrift er på ingen måter en slik oppskrift ettersom min mor ikke var italiensk. Man skulle nesten tro at den har blitt laget etter flere timers strev på kjøkkenet, siden den smaker så godt – spesielt tunfisksausen. Den må du unne deg selv å smake. Den kan spises til så mye annet enn kalvekjøtt også. Den får, på grunn av ansjosfiletene, samme delikate ettersmak som salsa verde.

Ingredienser til fire persjoner

  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • ½ bundt timian
  • 1 kvist rosmarin
  • Sitronskall fra 1½ sitron og saften fra en ½ samt noen sitronbåter til annretning
  • 1½ dl vermouth
  • 600 g kalvelårtunge
  • 1 boks tunfisk i vann
  • 2 eggeplommer
  • 1½ dl smaksnøytral olje
  • 15 g kapers og litt mer til servering
  • 3 ansjosfileter
  • Grønne oliven – gjerne med fyll
  • Salt og peper

Slik lager du vitello tonnato

  1. Skjær løk og hvitløk i grove biter, og tilsett dem i en gryte sammen med renset timian og rosmarin, raspet skall fra 1 sitron, vermouth og lårtungen.
  2. Kok alt ved høy varme inntil nesten all vermouthen har kokt inn.
  3. Hell over litt vann (ca. 1½-2 dl) samt litt salt og pepper, sett ned temperaturen, og braser uten lokk til lårtungen er rosa og har en temperatur på ca. 56-58° C. Det tar ca. 30-45 minutter.
  4. Ta lårtungen ut av gryten og la den trekke mens den avkjøles
  5. Kok inn sausen til ca. halvparten er igjen før du siler ut urtene.
  6. La tunfisken dryppe av i en sikt.
  7. Pisk eggeplommer sammen med litt og litt av oljen til du får en fin majones.
  8. Legg tunfisken, kapers, ansjos, sitronsaft og raspet skall i en blender og kjør til du får en fin saus
  9. Bland majonesen i sausen før du smaker til med salt og evt. mer sitronsaft.
  10. Skjær lårtungen i tynne skiver
  11. Anrett kjøttet med sausen over og pynt med oliven, sitronbåter og kapers.

Jeg server det stort sett alltid med noen skiver brød til, og noen ganger også dampete grønnsaker eller en enkel salat.

Buon appetito!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vitello Tonnato
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email