Saltimbocca er en italiensk rett som visstnok betyr «hopper i munnen», men jeg tror ikke helt at det stemmer. For når jeg tenker på noe som hopper i munnen så tenker jeg på Pop Rocks – godteriet som bobler på tungen.

Men denne oppskriften handler ikke om godteri, men om en varm og herlig middagsrett. Saltimbocca lages vanligvis av kalvekjøtt, italiensk skinke og salvie. Det er en rett som er rask å lage, smaker godt og er relativt billig – det er kun kalvekjøttet som kan være litt dyrt. Litt lenger ned gir jeg et alternativ til kalvekjøttet.

saltimbocca

 

Saltimbocca – oppskrift

Jeg lager saltimbocca med indrelår fra kalv. Det vil si det samme stykke som brukes i blandt annet wienerschnitzel. Jeg bruker dette stykket fordi det er lett å banke det ut til en fin tykkelse.

Ingredienser til 4 personer 

 • 4 tynne skiver kalveindrelår på ca. 125 g
 • 4 skiver parmaskinke
 • 8 blader fersk salvie
 • Olivenolje og/eller smør
 • 1½ dl tørr hvitvin
 • Salt og pepper

Slik tilbereder du saltimbocca

 1. Bank kjøttet med håndroten, slik at de er like tykke – eller tynne – jevnt over. De skal være såpass tynne at du lett kan folde den sammen.
 2. Krydr med salt og pepper.
 3. Legg en skinkeskive på hvert kjøttstykke
 4. Legg 2 skiver salvie øverst på hvert stykke.
 5. Fold kjøttstykkene sammen på midten og fest med en tannpirker.
 6. Varm opp oljen og smør i en stekepanne før du bruner kjøttet på begge sider ved høy varme i 1 minutts tid.
 7. Tilsett hvitvin og la alt simre til hvitvinen nesten har fordampet – ca. 4-6 minutter.

Saltimbocca alla Romana

Til vanlig pleier vi å kalle denne retten for saltimbocca, men den heter egentlig saltimbocca alla Romana, altså fra Roma. Vi bruker her nemlig den fremgangsmåten som er typisk for Roma og Lazio. Men allikevel ikke helt, for da skulle kjøttstykket med skinken rulles til en rull og så garneres med salvieblader utenpå. Ingrediensene er de samme da hvertfall.

Det finnes altså mange forskjellige varianter av saltimbocca i forskjellige områder i Italia, men også i Sveits, Spania og Hellas.

Kylling saltimbocca

Og så har vi en billigere variant, nemlig med kylling. Da bytter du enkelt kalvekjøttet med kyllingkjøtt som du skjærer gjennom horisontalt slik at det blir to tynne fileter, og så følger samme fremgangsmåte som overfor.

Saltimbocca tilbehør

Til saltimbocca kan du servere pasta kokt med hel, fersk spinat. Du kan servere med bulgursalat eller en helt enkelt grønn salat med revet parmesan og godt brød til. Fløtegatinerte poteter er helt klart også et godt tilbehør til saltimbocca.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Saltimbocca
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time