Råkrem med vanilje og deilig frukt. Det er så godt! Det er en rask dessert, mellommåltid eller fredagskos. Fruktsalat med vanilje råkrem var ekstremt populært på 60- tallet. 

På skolekjøkkenet mange år etter – da man åpenbart var blitt fett- og kolesterolforskrekket – lærte jeg også å lage råkrem med frukt. Det var alle slags ferske eller kokte frukter i mindre stykker blandet med yogurt naturel og drysset med litt hakket sjokolade. 

Vanilje råkrem – oppskrift

Råkrem er en god erstatning til eggedosisen som jeg i min barndom i all hemmelighet spiste når vi var alene hjemme. Men ved råkrem blir eggedosisen blandet med krem. Kremet, bløt og sødmefull krem. Det sammen med fersk frukt … det kan ikke forklares, det må smakes! 

4 personer

20 minutter

Kos

Ingredienser

    • 1 vaniljestang
    • 2 eggeplommer
    • 1½ ss sukker
    • 2 dl kremfløte

Slik lager du råkrem

  1. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut kornene. Mos dem med litt av sukkeret sånn at de deler seg. Pisk eggeplommene, sukkeret og vaniljekorn luftig til eggedosis. 
  2. Pisk fløten til krem og vend den rundt i eggedosisen med en slikkepott eller liknende – ikke pisk. 

Fruktsalat med vanilje råkrem

Frukten du vil bruke i din fruktsalat er en sesong- eller smakssak. Men her kommer noen forslag.

  • Bananer
  • Epler
  • Pærer
  • Blåbær
  • Bringebær
  • Bjørnebær
  • Druer
  • Jordbær
  • Appelsiner
  • Kiwi
  • Ananas
  • Meloner
  • Kjernene fra granateple

Du kan se vår oppskrift på fruktsalat her. 

Skyll eller/og skrell frukten og skjær dem i passende stykker – blåbær, bjørnebær, bringebær og jordbær behøver du ikke å skjære opp, med mindre du vil sjekke om det er mark i eller om de er veldig store. Det samme gjelder druer, med om de ikke er steinfrie bør du dele dem for å ta ut steinene. 

Fordel og anrett fruktene i porsjonsskåler og ha råkrem over. Dryss med revet eller hakket sjokolade, enten lys eller mørk. 

Hvordan er det nå med rå egg og salmonella?

Det er fortsatt mange som tror at det kan være skadelig å spise råe egg. Det kan det også. Men bruker du norske egg, så er risikoen nesten ikke eksisterende, hvis du ellers er frisk og rask. Norske egg har i mange år vært erklært så godt som salmonellafri – i hvert fall inntil videre. 

Skal du lage råkrem til små barn, gamle eller syke, eller på en annen måte svake, så bruk pasteuriserte eggeplommer, så er du ihvertfall på den sikre siden. 

Til gjengjeld synes jeg at du bør bruke økologiske egg fra frittgående høns når du spiser rå egg. Selvfølgelig for hønens skyld, når den leverer noe du kan lage en så deilig dessert av, men også for din egen del for når du bruker rå egg kan man merke større forskjell. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Råkrem
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email