Rullekake kan være litt komplisert å lage ettersom sukkerbrød-“bunnen” er avhengig av å bli bakt helt riktig for å kunne bli rullet. En rullekake er som navnet tilsier, nettopp en kake som rulles rundt fyll før den skjæres i skiver.

En rullekake er ikke bare en rullekake. En rullekake er nesten som helt egen type kake, akkurat som langpannekaker eller formkaker. Felles erat disse kaketypene dekker over mange forskjellige slags kaker.

 

Rullekake – Oppskrift

Du kan fylle en rullekake med alt mulig rart. Det kan være hjemmelaget syltetøy av bær – bringebær, solbær, bjørnebær eller jordbær – som røres inn med sukker, krem, sjokoladekrem, nugatti, fersk frukt … ja, det er mange muligheter, men det må kunne rulles. Her har jeg valgt det mest klassiske fyllet – syltetøy.

Ingredienser

 • 4 store egg
 • 120 g sukker
 • 60 g hvetemel
 • 60 g potetmel
 • ½ ts bakepulver
 • 400 g bringebærsyltetøy
 • Litt sukker

Slik lager du rullekake

 1. Forvarm ovnen til 200° C.
 2. Pisk egg og sukker hvitt – det er viktig. Jo mer luft du får pisket inn i eggene, jo luftigere blir sukkerbrødbunnen.
 3. Bland hvetemel, potetmel og bakepulver før du sikter det ned i eggemassen. Vend alt forsiktig, men godt sammen.
 4. Fordel røren på et stykke bakepapir på en stekeplate før du steker den i ca. 8 minutter til den er gylden med faste kanter.
 5. Strø et fat med sukker, før du vender bunden over på den.
 6. La den kjøle seg ned litt før du tar av  bakepapiret den ble stekt på.
 7. Smør syltetøy over bunnen før du ruller den forsiktig sammen.
 8. La rullekaken avkjøles før du skjærer den opp i skiver og serverer.

Hvorfor er det potetmel i rullekaken?

Det er mange som ikke tar potetmel i deigen, men jeg gjør det fordi det gir en ekstra lett og luftig bunn.

 Hvor lenge holder en rullekake seg?

Hvis du vil lage kaken i god tid, eller ikke spiser alt opp samme dag, kan jeg betrygge deg på at kaken holder seg fint i en til to dager avhengig av fyllet. Du kan også fryse ned en fylt rullekake. Du kan gjerne skjære den i skiver før du fryser den, eller mens den fortsatt er litt frossen. La skivene tine helt før servering.

Skjør bunn

En rullekakebunn er – som nevnt tidligere – en sukkerbrødsrøre. Samme røre brukes også i bløtkaker, og det er en kakebunn man må være forsiktig med.

Blir bunnen stekt for lenge, sprekker den når den rulles, men blir den stekt for lite faller den sammen når den kjøles ned.

Bunnen skal være gylden med faste kanter, men kan være elastisk når man trykker lett på den i midten. Tiden den skal steke kan avhenge av ovnen, og man må derfor følge med under stekingen

 

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Rullekake
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time