Tapas – er vanlig å få servert i landene rundt middelhavet. Når tapas serveres er det vanlig med et utvalg av mange små retter på en gang – enten som et lett mellommåltid eller som et selvstendig måltid.
I Spania er tapas et populært måltid. Det finnes MANGE små retter, som kan brukes til tapas.
Tapas – oppskrift
Her har jeg valgt fire klassiske tapas – retter som jeg vil gi deg oppskriften på. Jeg tar alle rettene forfra, vist på bildet. Alle tapas oppskriftene er til 4 personer. Den femte retten – den i glasset – du kan se på bildet, er gazpacho.
Ingredienser til huevos rellenos (fylte egg)
- 1 boks med tunfisk i olje
- 4 store egg
- 2 sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- 1 ts olivenolje
- 6 ss majones
- 1 ss finhakket persille
- 1 ts sitronsaft
- 4 oliven
- Salt og pepper
Slik lager du huevos rellenos til tapas
- Held oljen av tunfisken.
- Kok eggene til de er hardkokte og la dem kjøle seg ned.
- Del dem på langs og skjær en liten del av den runde nedre delen, slik at de får en flat side å stå på. Finhakk den delen du skjærte av og sett det til side.
- Fjern eggeplommene og sett dem til side.
- Finhakk løk og hvitløk og surr det sammen til det blir gjennomsiktig i en stekepanne med olivenolje.
- Bland løk, tunfisk, majones, persille, sitronsaft og salt og pepper godt sammen.
- Fordel massen i de tomme eggehvitene, sett den på et passende fat for tapas og pynt med persille og og ½ oliven.
Ingredienser til patatas con chorizo (poteter med pølse)
- 2 mellomstore poteter
- Litt tørkede krydderurter og/eller krydder – basilikum, timian, paprika eller liknende.
- 4 skiver fast hvit geitost
- 8 skiver spansk pølse (chorizo)
- Litt fersk grønt (her brukes ruccolasalat)
- 8 oliven
- 8 pinner (evt. tannpirkere)
Slik lager du patatas con chorizo til tapas
- Kok potetene, la dem kjøle seg ned og skjær deretter dem i tykke skiver.
- Dryss over tørkede krydderurter/krydderier.
- Del geitosten i 2 og legg ½ skive på hver potetskive.
- Rull 1 pølseskive rundt det friske grønne.
- Topp med en oliven og stikk pinnen igjennom slik at alt holdes samlet.
Ingredienser til pan con tomate (toast med tomat)
- 1 baguette, ciabatta eller liknende brød
- 2 fedd hvitløk
- 1-2 tomater – avhengig av størrelse
- 2 ss olivenolje – en god en!
- Salt og pepper
Slik lager du pan con tomate til tapas
- Skjær brødet i tykke skiver, rist dem i en brødrister (kan også bruke stekepanne) til de er gyldne.
- Skjær av toppen til hvitløksfeddene og gni de over det ristede brødet.
- Skjær av toppen til tomatene og gni også dem over det ristede brødet.
- Hell over olivenolje når du har satt dem på fatet med de andre tapas – rettene.
- Dryss over salt og pepper.
Ingredienser til mejillones con mantequilla y hierbas (blåskjell med smør og urter)
- 1 kg blåskjell i skall
- 3 ss tørr hvitvin
- 1 laurbærblad
- 100 g smør
- 2 dl brødsmuler
- 4 ss finhakket persille
- 2 ss klippet/hakket purreløk
- 2 fedd hvitløk
- Salt og pepper
Slik lager du mejillones con mantequilla y hierbas til tapas
- Skrubb og vask blåskjellene i kaldt vann. Kast de blåskjellene som er skadet eller ikke åpner seg når du banker dem lett mot bordplaten.
- Formvarm ovnen på 230° C.
- Damp blåskjellene under lokk i ca. 5 minutter i en stor kjele med hvitvin og laurbærblad.
- Hell av saften og kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg.
- Fjern den ene delen av skjellet og ta de skjellene med innmaten, over på et stort, ovnfast fat.
- Smelt smørret i en kjele, legg det i en skål og bland med brødsmuler, persille, hakket purreløk eller knust hvitløk, salt og pepper. La det stivne litt.
- Fordel nå massen over blåskjellene og press det ned rundt hvert blåskjell.
- Sett blåskjellene i ovnen i 10 minutter.
- Server gjerne blåskjellene til tapas sik som de er – evt. pynt med litt persille og en sitronbåt.
Tapas kan lages på mange forskjellige måter. Ovenstående er vår favoritt tapas tallerken, håper du liker det like godt!