Tapas – er vanlig å få servert i landene rundt middelhavet. Når tapas serveres er det vanlig med et utvalg av mange små retter på en gang – enten som et lett mellommåltid eller som et selvstendig måltid.

I Spania er tapas et populært måltid. Det finnes MANGE små retter, som kan brukes til tapas.

Tapas

Tapas – oppskrift

Her har jeg valgt fire klassiske tapas – retter som jeg vil gi deg oppskriften på. Jeg tar alle rettene forfra, vist på bildet. Alle tapas oppskriftene er til 4 personer. Den femte retten – den i glasset – du kan se på bildet, er gazpacho.

Ingredienser til huevos rellenos (fylte egg)

  • 1 boks med tunfisk i olje
  • 4 store egg
  • 2 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts olivenolje
  • 6 ss majones
  • 1 ss finhakket persille
  • 1 ts sitronsaft
  • 4 oliven
  • Salt og pepper

Slik lager du huevos rellenos til tapas

  1. Held oljen av tunfisken.
  2. Kok eggene til de er hardkokte og la dem kjøle seg ned.
  3. Del dem på langs og skjær en liten del av den runde nedre delen, slik at de får en flat side å stå på. Finhakk den delen du skjærte av og sett det til side.
  4. Fjern eggeplommene og sett dem til side.
  5. Finhakk løk og hvitløk og surr det sammen til det blir gjennomsiktig i en stekepanne med olivenolje.
  6. Bland løk, tunfisk, majones, persille, sitronsaft og salt og pepper godt sammen.
  7. Fordel massen i de tomme eggehvitene, sett den på et passende fat for tapas og pynt med persille og og ½ oliven.

Ingredienser til patatas con chorizo (poteter med pølse)

  • 2 mellomstore poteter
  • Litt tørkede krydderurter og/eller krydder – basilikum, timian, paprika eller liknende.
  • 4 skiver fast hvit geitost
  • 8 skiver spansk pølse (chorizo)
  • Litt fersk grønt (her brukes ruccolasalat)
  • 8 oliven
  • 8 pinner (evt. tannpirkere)

Slik lager du patatas con chorizo til tapas

  1. Kok potetene, la dem kjøle seg ned og skjær deretter dem i tykke skiver.
  2. Dryss over tørkede krydderurter/krydderier.
  3. Del geitosten i 2 og legg ½ skive på hver potetskive.
  4. Rull 1 pølseskive rundt det friske grønne.
  5. Topp med en oliven og stikk pinnen igjennom slik at alt holdes samlet.

Ingredienser til pan con tomate (toast med tomat)

  • 1 baguette, ciabatta eller liknende brød
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-2 tomater – avhengig av størrelse
  • 2 ss olivenolje – en god en!
  • Salt og pepper

Slik lager du pan con tomate til tapas

  1. Skjær brødet i tykke skiver, rist dem i en brødrister (kan også bruke stekepanne) til de er gyldne.
  2. Skjær av toppen til hvitløksfeddene og gni de over det ristede brødet.
  3. Skjær av toppen til tomatene og gni også dem over det ristede brødet.
  4. Hell over olivenolje når du har satt dem på fatet med de andre tapas – rettene.
  5. Dryss over salt og pepper.

Ingredienser til mejillones con mantequilla y hierbas (blåskjell med smør og urter)

  • 1 kg blåskjell i skall
  • 3 ss tørr hvitvin
  • 1 laurbærblad
  • 100 g smør
  • 2 dl brødsmuler
  • 4 ss finhakket persille
  • 2 ss klippet/hakket purreløk
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt og pepper

Slik lager du mejillones con mantequilla y hierbas til tapas

  1. Skrubb og vask blåskjellene i kaldt vann. Kast de blåskjellene som er skadet eller ikke åpner seg når du banker dem lett mot bordplaten.
  2. Formvarm ovnen på 230° C.
  3. Damp blåskjellene under lokk i ca. 5 minutter i en stor kjele med hvitvin og laurbærblad.
  4. Hell av saften og kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg.
  5. Fjern den ene delen av skjellet og ta de skjellene med innmaten, over på et stort, ovnfast fat.
  6. Smelt smørret i en kjele, legg det i en skål og bland med brødsmuler, persille, hakket purreløk eller knust hvitløk, salt og pepper. La det stivne litt.
  7. Fordel nå massen over blåskjellene og press det ned rundt hvert blåskjell.
  8. Sett blåskjellene i ovnen i 10 minutter.
  9. Server gjerne blåskjellene til tapas sik som de er – evt. pynt med litt persille og en sitronbåt.

Tapas kan lages på mange forskjellige måter. Ovenstående er vår favoritt tapas tallerken, håper du liker det like godt!

Summary
recipe image
Recipe Name
Tapas
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time