Bløtkokt egg – alle kan da koke et egg? Tjah, kanskje, men de fleste har også prøvd å koke ett egg som skulle vært bløtkokt, men har endt opp med å være enten rått eller hardkokt. Hvor lenge skal egentlig et egg koke for å bli et perfekt bløtkokt egg?
Her kan du se den raske oppskriften til et bløtkokt egg på video.
Du trenger ikke annet enn denne oppskriften:
Voila så har du et bløtkokt egg!
Bløtkokt egg vs smilende egg
Noen mener feilaktig at bløtkokt egg og smilende egg er det samme. La oss derfor definere forskjellen først som sist. Et hardkok er et egg som har kokt så lenge at både hvitten og plommen har blitt fast, et smilende egg er et egg som har kokt så lenge at hvitten og det ytterste laget har blitt fast, og et bløtkokt egg er et egg som har kokt så lenge at hvitten er fast, men plommen fortsatt er helt rennende.
Det finnes en formel
Jeg synes ikke at man skal gjøre koking av egg til vitenskap, men jeg har faktisk sett en formel for utregning av koketiden på egg. Skal det faktisk være et helt korrekt og perfekt egg, handler det jo også om flere forhold som eggets størrelse, eggets temperatur, antallet egg du legger i vannet, og selvfølgelig om det skal være et bløtkokt, smilende eller hardkokt, emn her konsentrerer vi oss om det bløtkokte egget.
Formelen er selvfølgelig alt for vanskelig å huske. Det var noe med eggets omkrets dividert med pi opphøyd i andre ganget med 0.15, og noe annet med vannet temperatur minus eggets temperatur ganget med to, osv. Altså, såpass komplisert at innen jeg hadde fått utregnet den korrekte koketiden, ville egget ha blitt dårlig.
Bløtkokt egg – koketider
Men, selvfølgelig handler det om eggets størrelse. Et lite egg må jo trenge kortere tid enn et stort ett. Når du kjøper egg i matbutikken står størrelsen på eggene på pakken – S, M, L og XL. Legger du egget i kokende vann, skal de ha som følger:
- Et lite(S) egg trenger 4-4½ minutter
- Et mellomstort (M) egg trenger 4½-5 minutter
- Et stort (L) egg trenger 5-5½ minutter
- Et ekstra stort (XL) egg trenger 5½-6 minutter
Egg ved romtemperatur er best
Det kommer også ann på temperaturen på egget. Det tar lengre tid dersom du akkurat har tatt egget ut av kjøleskapet. Et rått egg må egentlig ikke oppbevares ved minimum +5°C – som i kjøleskapet. Det skal oppbevares ved maks 12°C.
Legg du et egg rett fra kjøleskapet i kokende vann, er det også større risiko for at skallet skal sprekke. Ta derfor gjerne egget ut av kjøleskapet 10-15 minutter før det skal kokes. Har du glemt å ta egget ut kan du også dyppe den brede enden av egget i lunkent vann før du legger det i det kokende vannet for å redusere risikoen for at det sprekker. Er eggene lunkne før du legger det i vannet – hvis du koker flere – nedkjøler de heller ikke kokevannet like mye, som hvis de er kjøleskapskalde.
Mengde av vann
Koketiden avhenger ikke av mengden vann du bruker. Det er helt likegyldig hvor mye vann du koker eggene dine i for tiden. Du kan koke eggene i ½ dl vann, eller du kan dekke dem helt. Koker du i ½ dl vann tar det kortere tid før vannet koker, men bør du ta et lokk over gryten slik at det ikke fordamper vekk.
Når egget har kokt lenge nok helles det kokende vann straks ut, og egget skylles i kaldt vann for å stoppe kokingen umiddelbart.
Se oppskrifter på andre frokostoppskrifter og rundstykker du kan spise som tilbehør.