Kaldhevet rundstykker er genialt når man vil ha nybakte rundstykker til frokost i ny og ne uten å måtte stå opp alt for tidlig for å sette deigen. Disse rundstykkebne smaker av kanel og nelliker, og trenger bare å blandes sammen før man legger seg – og så har du ferske og varme boller etter en knapp halvtime morgenen etter. Jeg er personlig en av dem som holder meg langt unna hjemmebakt brød, fordi jeg ikke har nok tålmodighet! Men disse kan jeg gjerne lage!
Når noen sier at de ikke liker nystekte rundstykker med smør på mener jeg at de bare lurer seg selv. Det er nesten ingenting som smaker bedre enn enn nystekte rundstykker med smør på, kanskje en kopp kaffe til og hyggelig selskap – om alle gjorde det innimellom er jeg sikker på at det ville vært mindre krig i verden. Som en ekstra bonus synes jeg vi alle kan bli enige om at kalorier halverer seg i helgene, så da kan mna faktisk spise dobbelt så mange rundstykker som man ellers ville.
Kaldhevet rundstykker – oppskrift
Oppskriften jeg gir deg her inneholder musli, nellik og kanel, men du kan variere den i det uendelige. Man kan for eksempel ha havregryn, nøtter, revet gulrot eller tørket frukt i dem. Det eneste man MÅ er å passe på at deigen er fuktig når man setter den til heving.
Ingredienser til 12 rundstykker
- 1 ts gjær
- 4.5 dl lunkent vann
- 1 knippe salt
- 4 dl hvetemel
- 2 dl rugmel
- 4 dl musli
- 1 ts kanel
- ½ ts nellik
Slik lager du rundstykkene
- Hell lunkent vann i en bolle og rør ut gjæren
- Tilsett de resterende ingrediensene og bland det godt sammen til en fast deig. Føl etter om du trenger mer mel – deigen skal være våt og klissete, men ikke alt for flytende
- Tildekk bollen og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer eller over natten
- Neste morgen kan du forme boller med en skje dyppet i vann og legger dem på en stekeplate
- Stek bollene i en ovn på 180º C varmluft i 25-30 minutter.
- Larundstykkene avkjøles i 5 minutter på en rist før du spiser dem.
Rundstykkene kan spises som de er med smør og en varm kopp kaffe til, eller som en del av en brunsj med andre retter.
Om du heller ønsker å sette en deig om morgenen og lage rundstykker til lunsjen eller som tilbehør til middagen kan du jo for eksempel lage grove runstykker eller gulrotrundstykker.