Posjert egg – Å posjere betyr å tilberde mat i vann, som har en temperatur rett under kokepunktet. Det gjør man for å ikke koke «sarte» matvarer i stykker, men fortsatt tilberede dem, så de ikke er rå. Man gjør det blant annet med fisk, men posjert egg er nok det, som er best kjent i forbindelse med posjering. 

Posjert egg kan være litt vanskelig å lage, for du skal helst ende med å ha en stivnet hvite som lager en slags lomme rundt den bløte plommen. Og er du ikke helt med på teknikken når du lager posjert egg, kan du ende med en eggehvite og en lomme som flyter rundt i vannet mere eller mindre hver for seg eller i en lysegul, udefinerbar blanding. 

Posjert egg – oppskrift

Når du lager posjert egg, skal du være omhyggelig og tålmodig. I starten vil jeg anbefale deg kun å posjere ett egg av gangen, senere – når du har blitt vant til teknikken – kan du godt lage tre egg av gangen. 

Det avhenger selvfølgelig også av kjelen/pannens størrekse, hvor mange egg du har plass til, samtidig med at du skal kunne holde styr på rekkefølgen, eggene er puttet ned i, da de mest sannsynlig skal opp i samme rekkefølge. 

En bred, litt dyp panne – for eksempel – for eksempel en sauterpanne – er bredere enn en kasserolle. 

4 posjert egg

10M

Frokost

Ingredienser

 • 4 ferske egg – ferske egg er lettere å posjere enn gamle, så jo ferskere, jo bedre
 • 1-1½ L vann – avhengig av kjelen
 • 3 ss eddik pr. liter vann

Utover det kan det være praktisk å ha en skål med kaldt vann stående ved siden av. 

Slik lager du posjert egg

 1. Ha vann og eddik i kjelen/pannen, kok det opp og skru ned så vannet holder seg rett under kokepunktet. 
 2. Slå ut eggene i hver dere kopp eller liten skål, eller liknende. 
 3. Ha vannet i bevegelse i samme retning. Det kan du gjøre ved å røre rundt med en skje med eller mot klokken, men kun den ene veien. 
 4. Held forsiktig egget ut i vannet og samlhviten rundt plommen med en hullsleiv. 
 5. La egget posjere i ca. 3-4 minutter – hviten skal være stivnet, men plommen skal være flytende, du kan merke det ved å trykke lett med en finger på egget. 
 6. Ta egget opp og legg det raskt i en skål med kaldt vann, så kokingen stopper. Ta det deretter opp igjen, så det ikke blir kaldt. Nøyaktig som med et bløtkokt egg
 7. Fjern eventuelt flytende hvite fra kokevannet, og fortsett med det neste egget. 
 8. Puss eggene fint rent for løs eggehvite før de serveres. 

Posjert egg i plastfolie

En annen måte å lage posjert egg er i plastfolie. Det holder på hviten, men til gjengjeld synes jeg det er litt vanskelig å beregne koketiden og føle på egget, da plommen helst ikke skal bli fast i posjert egg. 

Du har et stykke plastfolie ned i en kopp, så det lages en lomme/pose. Smør med litt olje og slå egget ut i koppen. Saml plastfoliet rundt egget og surr det rundt slik at det lukkes tett. Senk egg i plastfolie ned i en kjele med kokende vann i 3-4 minutter. Ta pakken opp, dypp i kaldt vann og pakk egget ut. 

Du kan servere posjert egg med det meste av frokosttilbehør som for eksempel rugbrød og pålegg. Eller så kan du lage en skikkelig deilig søndagsfrokst og stas opp med posjert egg sammen med nybakte grove rundstykker og amerikanske pannekaker

 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Posjert egg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time