Havrekjeks er noen av de enkleste og raske kjeks å lage. Det er ikke noe som er bedre enn å se et barns gledestrålende øyne når de får en stor havrekjeks i hånden. Kjeksene bør nemlig ikke være små, helst en fin størrelse.
Havrekjeks er luftige, lette og sprø. De metter ikke veldig, så de går ikke ut over appetitten til middagen.
Havrekjeks er som nevnt enkle og raske å lage, som gjør at de også er hyggelige å lage sammen med barn. Det er hverken vanskelig eller farlig – så lenge en voksen håndterer den varme delen – og så går det også såpass raskt at ingen rekker å miste tålmodigheten.
Havrekjeks – oppskrift
En annen god egenskap ved havrekjeks er at de lages av få ingredienser som du nesten alltid har fra før av, slik at du slipper å løpe til butikken for å handle. Eller det vet jeg jo egentlig ikke om du må, men jeg trenger hvert fall ikke.
Ingredienser til ca. 25 kjeks
- 75 g margarin
- 100 g havregryn
- 1 egg
- 125 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss hvetemel
- 1 ts bakepulver
Slik lager du havrekjeks
- Sett ovnen på 200º C.
- Smelt smør i en gryte
- Bland havregrynene i det smeltede smøret og la det trekke mens du lager resten av deigen
- Pisk egg og sukker tykt og skummende
- Tilsett vaniljesukker, hvetemel og bakepulver, og bland godt
- Bland til slutt inn havrgryn og smør i deigen
- Form deigen til kjeks med en skje og legg på en stekeplate
- Stek kakene i ovnen i 8-10 minutter til de begynner å bli brune i kantene
- La dem kjøle seg litt før du løsner dem fra formen og lar dem kjøle seg helt på en rist
- Legg kakene over i en kakeboks med lokk når de er kalde.
PS: ikke lag kjeksene for store da de lett eser ut i ovnen. Gi dem litt plass, så de ikke flyter sammen og blir til en eneste stor kake. Stek kjeksene i flere omganger.
Se her for mer inspirasjon til kaker og andre søtsaker du kan lage med barna i helgen.