Annonse

Flere og flere nordmenn fokuserer på å spise mer sunt og økologisk. Vi har fått en mye større bevissthet omkring hva vi spiser og hvordan vi behandler kroppen, derfor er det også blitt mye viktigere hva slags mat vi kjøper og lager. Her kan du lese mer om hvordan du kan spise sunt og økologisk hver dag!

Er det dyrt å spise sunt?

Det hersker en myte omkring at det er veldig dyrt å spise sunt, men det er ikke nødvendigvis tilfellet. Det kommer jo helt an på hva man sammenligner med. Det er mange som mener at det er en prioriteringssak, om man vil velge å kjøpe sunnere og bedre matvarer enn å spise lavprisvarer, men for noen kan det bli en uoverkommelig dyr livsstil. Det finnes muligheter for å finansiere det daglige innkjøpet, så det er litt lettere å velge riktig. Det kan du lese litt mer om her.

Eksempel på lån (LoanScouter): DigiFinans – Eff. rente: 14.9%, beløp: 65.000 kr. o/5 år. Etabl.geb.: 950 kr. Kostnad: 28.730 kr. Totalt: 93.730 kr.

Hva er økologisk?

Økologisk mat er mat som er dyrket under økologiske forhold og hvor det blir unngått sprøytemidler og lignende stoffer. Det som bidrar til å gjøre økologisk mat sunnere, er at vi ikke får i oss alle de kjemikaliene og stoffene som vi får gjennom mat som ikke er dyrket økologisk. Når det kommer til økologisk kjøtt, så er det dyr som får økologisk fôr og som har veldig klare retningslinjer i forbindelse med antibiotika og lignende.

Det oppfattes som sunnere å spise økologisk, og det er også bedre for miljøet. Derfor er det ikke så rart, at mange gode oppskrifter og tips, inneholder økologisk mat, men hva hvis man ikke har råd til det hele tiden?

Sunn mat på budsjett

Det kan være lurt å prioritere hvilke matvarer man velger å kjøpe økologisk, og hvilke matvarer som man kan kjøpe ‘vanlige’, så man unngår å bruke unødvendig mye penger på mat. Det er også en god ide å se litt nærmere på muligheter for en økologisk matkasse. Med en matkasse får man nemlig alt det man trenger til måltider for et bestemt antall dager, uten at man trenger å handle. Det kan godt være litt billigere enn å kjøpe alle varene enkeltvis og man får som regel mye bedre råvarer med gode matkasser fra kvalitetsleverandører, enn det man finner i en vanlig butikk. Et godt tips for deg som vil handle selv, er å bytte ut kjøtt med belgfrukter og grønnsaker som er mye billigere.

Det er med andre ord mulig å lage sunn mat på budsjett og spise sunt og økologisk hver dag!

Print Friendly, PDF & Email