Her på Godtnoe har vi i mange år delt gode oppskrifter. En ting vi imidlertid ikke har snakket mye om, er hvordan tennene kan reagere på ulike oppskrifter og drikkevarer. La oss derfor se nærmere på dette nå. En stor takk til Tannklinikken Dent som hjalp oss med den faglige informasjonen i denne artikkelen.

Mye av maten og drikken vi inntar kan skade tennene, enten det er snakk om syreangrep eller misfarging. Ved å begrense inntaket av disse mat- og drikkevarene, kan du potensielt få en bedre tannhelse og hvitere tenner.

Men hva er det egentlig man bør styre unna eller begrense inntaket av? Vi skal her se nærmere på noen av verstingene for deg som ønsker et sunt og hvitt smil.

Syreskader på tennene

Syreskader på tennene kalles også for erosjon, og innebærer at tannsubstans gradvis forsvinner som følge av syrens kjemiske påvirkning av emaljen. Enkelt forklart vil syren etse bort den harde overflaten som finnes på tennene dine.

Emaljen blir myk, og kan deretter enklere slites bort gjennom mekanisk påvirkning (som hard bruk av tannbørste). De som rammes av syreangrep på tennene vil ofte merke at tennene får en matt overflate, eller at tennene blir «mindre» og endrer fasong.

Som regel forekommer syreskader når man jevnlig og over lengre tid utsetter tennene for syreholdig mat og drikke. Dette gjelder først og fremst når man inntar mat eller drikke med pH-verdier som er lavere enn 4,5.

Siden skadene ikke kan reverseres (tennene kan ikke bli normale igjen), er det lurt å unngå eller begrense matvarer og drikke som kan gi syreangrep. Her er noen av mat- og drikkevarene du bør være obs på:

  • Sitrusfrukter (sitron, grapefrukt, lime, appelsin og lignende)
  • Juice (særlig appelsinjuice)
  • Brus
  • Energi- og sportsdrikke
  • Vin

Hvordan forhindre syreangrep?

Du kan enkelt forhindre syreangrep ved å unngå syreholdige mat- og drikkevarer (dette gjelder det meste som smaker surt). Det kan imidlertid være vanskelig å avstå fullstendig fra syrlige mat- og drikkevarer.

Et tips er å unngå smånipping på brus eller juice gjennom hele dagen. Da utsettes tennene dine for et kontinuerlig syreangrep. Da er det mer gunstig å drikke alt på en gang.

Skyll gjerne munnen med vann eller annen nøytraliserende væske etterpå. Et annet tips er å innta juice og annen syreholdig drikke med et sugerør. Da kan du begrense mengden syre som treffer tennene, samtidig som du kan nyte den gode smaken.

Unngå for øvrig å pusse tennene rett etter at du har drukket brus eller juice. Da er emaljen myk og sårbar.

Matvarer og drikke som misfarger tennene

Mye av maten og drikken man spiser til daglig inneholder fargestoffer som kan føre til misfarging av tennene. Det er altså ikke bare snus og tobakk som kan gi gule tenner.

Husk også på at syreholdig mat som gir syreskader kan føre til misfarging av tanngarden. Vær derfor obs på sitrusfrukter, brus og juice når du ønsker et hvitt smil.

Ellers kan det være lurt å unngå eller begrense følgende mat- og drikkevarer:

  • Rødvin
  • Rødbeter
  • Rødkål
  • Kaffe
  • Te
  • Mørke bær (kirsebær, solbær, bjørnebær, blåbær osv.)
  • Blå/røde druer
  • Soyasaus
  • Karrisaus
  • Søtsaker med høyt innhold av fargestoffer

Opplever du syreskader eller misfarging av tenner?

Dersom du opplever at tennene dine allerede har blitt misfarget eller skadet som følge av syreholdig eller sterkt farget mat, er det lurt å ta en tur til tannlegen.

Ved å gå til tannlegen jevnlig, kan du unngå at tennene dine tar for mye skade som følge av maten og drikken du inntar.

Utsettes tennene for syreangrep, er du mer utsatt for karies og hull i tennene. Dette er lurt å få gjort noe med så raskt som mulig, slik at problemet ikke forverres. Går du jevnlig til tannlegen kan du også forhindre at kostnadene blir så store per besøk.