Når man har bestemt seg for å spare penger, så er det ofte fordi det er noe man ønsker seg. Kanskje det er noe så enkelt som et par joggesko eller en ny mobil, eller noe litt større som en bil eller ei hytte.

Uansett størrelse på sparingen, så er det noen vanlige feil de fleste av oss er skyldige i å begå til tider. I denne artikkelen skal vi gå inn på noen av dem, og hva man heller bør gjøre for å være bedre rustet til å oppnå sparemålene sine.

For mange baller i lufta

En av de mest åpenbare feilene folk gjør, er å spare mot for mange ulike ting samtidig. De vil ikke bare ha de nye joggeskoene, men også mobilen, bilen, og hytta – og helst alt på en gang.

Dette funker rett og slett ikke for de fleste av oss, som sitter igjen med begrensede ressurser etter at husleie, mat, og andre nødvendigheter er betalt for. Noen har kanskje så mye penger at de kan kjøpe absolutt hva de vil, når de vil, men for oss andre er det viktig å ha fokus på den ene tingen som betyr mest akkurat nå.

En liten ting som bør nevnes til slutt i denne delen, er at vi skal ikke si det er galt å ha flere sparemål samtidig; det er faktisk noe vi anbefaler, hvis man har et sunt perspektiv på ting – for eksempel at joggskoene skal inn denne måneden, mobilen innen tre måneder, bilen innen et år, og hytta innen fem år. Problemer oppstår når man ønsker alt NÅ.

Det er lett å bli for rigid

Når man har lyst på noe nytt er det viktig å ha gode sparerutiner så man kan ta seg råd til det man virkelig ønsker. En viss pengesum eller prosent av nettoinntektene bør settes til side hver måned for å nå sparemålene som er satt.

Mange blir derimot ekstreme: de blir for opptatt av å spare mest mulig penger, slik at de ikke lar seg nyte noen goder i livet, og ikke vurderer andre alternativer til “sparelivet.”

La oss si at du finner drømmeskiene på Finn.no en dag, til halve prisen av det du hadde sett for deg. Om du kommer over en fin mulighet som denne, så er du ikke alltid nødt til å spare til det på den tradisjonelle måten. Det er også fint mulig å se på et forbrukslån, men da er det lurt å lete etter billigste forbrukslån på markedet, noe du kan gjøre gjennom ulike gratis tjenester på nett. Lånfordeg.no, for eksempel, er en av de sidene mange bruker for å sammenligne ulike typer forbrukslån. De rapporterer at det er mange som tar opp forbrukslån for å trå til på røverkjøp eller skaffe seg noe de lenge har ønsket seg. Samtidig er de tydelige på at forbrukslån er blant de dyreste lånene som finnes, og at det må behandles med respekt og man må være en ansvarlig person for at man bør ta det opp.

Gir opp underveis

Den tristeste feilen mange gjør når de setter seg sparemål, er at de gir opp underveis. De får rett og slett ikke til å spare nok penger, de føler prosessen går for tregt, eller de mangler bare disiplinen til å sette av penger hver måned.

Vi tar ikke med denne delen fordi det alltid er feil å gi opp sparemålene sine. Noen ganger gjør man det fordi man har mistet lysten på det man ønsket seg – kanskje man plutselig innså at man allerede har en velfungerende bil som kan gå i mange år til, eller at i stedet for å kjøpe en hytte, så er det faktisk like rimelig å leie seg inn på en hytte hver gang man vil på tur for resten av livet. Da kan det være fornuftig å droppe disse sparemålene, og kanskje heller lage noen nye.

Men for de andre grunnene, nevnt ovenfor, så bør man som regel bare legge seg i selen og tåle ubehaget som kommer med å innføre nye rutiner. Gode mål krever jo som oftest en god innsats.

Print Friendly, PDF & Email