Å spise godt er noe som de fleste av oss prioriterer høyt i hverdagen. Et smakelig måltid er en fortreffelig måte å kose seg på, sammen med familie og venner. Trivelige stunder på kjøkkenet med å lage mat er noe som hele familien kan nyte sammen.

Men god mat kan koste en del. Derfor er det viktig å strekke mat- og husholdningsbudsjettet så langt som mulig. Her gir vi deg noen gode tips for hvordan du oppnår det – og får litt ekstra å rutte med neste gang du skal gjøre matinnkjøp.

Slå til på gode tilbud

Norske supermarkeder er generelt sett ikke blant de billigste her i verden. Den gode nyheten er at de aller fleste større kjedene med hyppige mellomrom byr på kampanjer.

Da kan du kjøpe matvarene dine til sterkt redusert pris. Siden det er skarp konkurranse i matvarebransjen drives prisene ned, og tilbudene blir stadig mer gunstige.

Du bør holde øyne og øre åpne, og slå til når det dukker opp en kampanje som passer. Her kan det lønne seg å kjøpe mye av gangen, særlig når prisen reduseres på varer som kan oppbevares lenge. Bare pass på at du ikke lar deg rive med. Det er ingen klok investering å kjøpe varer du ikke har bruk for kun fordi prisen er gunstig. Vær selektiv, og velg kampanjer med omhu.

Unngå sløsing

I den vestlige verden kaster vi skremmende mye mat. Dette er noe som alle bør gjøre sitt for å unngå. Når vi kaster mat i søppeldunken så er det jo pengene vår vi kvitter oss med. Et godt tips er å holde et våkent øye med ferskvarer i kjøleskapet. Begynner grønnsaker å vise antydning til å ha ligget for lenge, eller det går opp for deg at tomatene ikke vil bli brukt før om lenge, er det grep du kan ta.

Det mest åpenbare er jo frysing. Du kan fryse mange slags grønnsaker etter å ha gitt dem et kjapt oppkok. Det går også fint å fryse mange typer pålegg. Det inkluderer både kjøttpålegg og ost.

Det er også lurt å fryse brød i god tid før det nærmer seg utgangsdatoen. Har du hele brød, kan det være lurt å skjære dem i skiver før nedfrysning. Da kan du sette skiver rett i risteren når de skal spises.

Selvgjort er velgjort

Generelt sett er all mat du lager selv fra bunnen langt lavere i pris enn når du kjøper prefabrikkerte varer. Ferdigmat som pastasauser og lignende er ikke bare dyre; de kan også inneholde tilsetninger som ikke er så sunne. Det inkluderer mye salt og sukker.

Også ferdigretter som du kjøper i kjøle- og frysedisken er svært mye høyere i pris enn det råvarene koster. Det du sparer i tid og strømforbruk på å ikke lage maten hjemme dekker ikke nært innkjøpspris for denne typen varer.

Har du mulighet til det, vil det også lønne seg å bake brød hjemme. Mange synes at hjemmelaget brød er og blir mye mer smakfullt enn brød du kjøper på butikken. Bak mye av gangen, og fyll fryseboksen med brød. Da sparer du både penger og tid.

Refinansiering kan hjelpe deg få bedre oversikt over budsjettet

Hvis du opplever at du ikke har full kontroll på dine daglige utgifter, kan det skyldes at du har mange utestående lån som skal betales tilbake månedlig. Det kan dreie seg om smålån eller kredittkortgjeld, for eksempel.

For å få bedre kontroll på regningene, kan det være klokt å vurdere refinansiering. Da får du kun en månedlig tilbakebetaling å forholde deg til. Du vet nøyaktig hvor mye du skal betale, og når. Refinansiering fra ledende tilbydere som Santander vil gi deg full kontroll, og bedre oversikt. På den måten gjør du det enklere å sette opp ditt budsjett hver måned.

Print Friendly, PDF & Email