Vi vet alle at frukt og grønt er sunt og at vi helst burde få i oss minst fem om dagen, men ofte kan dette føles utfordrende å få til – spesielt dersom man har kresne barn i hjemmet. Det er nemlig ikke alle som er like glad i salat og kokte grønnsaker til middag, eller foretrekker et eple over usunn snacks som is og sjokolade. Likevel er det viktig å prøve å få i seg, og det finnes mye man kan gjøre for å gjøre det enklere å få til. Her er noen tips som kan glede både store og små hjemme, gjennom enkle knep.

Kutt opp frukt og grønt til snacks

Snacks er noe som kan være digg å kose seg med, enten man ser på TV, jobber litt eller spiller på en nettside som Comeon Norge. Men dersom man hygger seg med litt lett underholdning eller bruker mange timer foran pc-skjermen, er det enkelt at man går for raske og usunne løsninger som chips, sjokolade og lignende. Dette kan man heller bytte ut med frukt og grønt, så får man snacks som gir mer næring og energi i lengden.

Et godt tips for å kunne nyte frukt og grønt som snacks, er å kutte opp litt ulikt og servere det litt «finere» enn å bare finne fram et eple eller en banan. Smaken vil være den samme (med mindre man drysser på med noe ekstra), men det vil være enklere å spise for både store og små, da man kan spise biter med hendene mens man er opptatt med andre ting. Man kan for eksempel kjøpe inn litt ulik frukt i forskjellige størrelser, som epler og appelsiner som kan kuttes opp, samt druer og bær som kan legges direkte på tallerkenen. Slik får man både variasjon og flotte farger å nyte.

Det samme kan man gjøre med grønnsaker, da det å snackse på gulrot, selleri, sukkererter osv. kan være veldig godt og enkelt. Dersom grønnsakene har ligget i kjøleskapet litt, og gjerne også i vann, vil de knase ekstra godt. Men dersom man føler at man trenger noe litt ekstra for at det skal bli enda bedre, kan det å servere grønnsakene med en form for dipp være den perfekte prikken over i-en. Bland sammen en rømmedipp eller lag en hjemmelaget guacamole, tzatziki eller lignende, så blir det ekstra smakfullt å nyte noen grønnsaksbiter.

Miks litt ekstra grønnsaker inn i middagen

De fleste vet at en god og balansert middag burde bestå av mye grønnsaker (gjerne en halv tallerken), men dette er ofte enklere sagt enn gjort. Å fylle halve tallerkenen med kokt brokkoli eller andre klassikere er nemlig ikke noe alle liker å få servert. Men det finnes selvfølgelig andre måter å gjøre det på, hvor man kan «lure» hjernen litt til å få i seg mer grønt, med å «snike» det inn i maten

Dette høres gjerne rart ut, men med å inkludere mer frukt og grønt i selve matlagingen og retten man tilbereder, vil man ikke tenke like mye over at det er grønnsaker i. Man trenger da ikke å se grønnsakene separat og kjenne på teksturen deres i seg selv, men kan heller nyte dem uten at man vet det. Dette er spesielt lurt for kresne barn, som ikke vil merke forskjellen dersom man bare er litt lur. Man kan for eksempel kutte opp og blande inn grønnsaker i supper, sauser og gryteretter og eventuelt mose det til en glatt blanding for å fjerne alle spor. Man kan enten velge å gå for grønnsaker som ikke setter mye smak og farge, eller noe som passer fint inn i retten uten at man tenker på det.

Tenk sesongbasert og nytt

Det finnes veldig mye frukt og grønnsaker å velge mellom, men likevel er det mange som ofte går for de samme, klassiske favorittene. Selv om man kanskje liker dem, er det ikke sikkert at alle i familien gjør det og det er også fullt mulig å gå lei etter hvert. Derfor er et annet godt tips rett og slett å prøve nye varianter og være litt eksperimentell når det kommer til frukt og grønt til alle dagens måltider.

For å oppdage noe nytt, kan man blant annet undersøke hva som er i sesong for tiden og finne spennende oppskrifter som bruker dette som ingredienser. Akkurat som at man ofte går for de samme ingrediensene, er det også typisk å bruke de samme oppskriftene om og om igjen. Men ved å gå for noe nytt og spennende man ikke har testet før, kan man plutselig ende opp med å finne en ny favoritt. Test nye oppskrifter eller se hvordan du kan bytte ut en ingrediens med noe annet, basert på hva du har tilgjengelig.

I tillegg til å gå for sesongens råvarer, kan det å se etter hva som er på tilbud være en god måte å få testet noe nytt på. Enten det er frukt og grønt som har kort holdbarhetstid og må brukes ganske raskt, eller bare er på tilbud for tiden, kan det å handle dem være både morsomt og prisgunstig. Man sparer da litt ekstra med å gå for et billigere valg, mens man samtidig utfordrer seg selv til å prøve noe nytt.

Konklusjon

Det er lett å føle seg litt fast i matveien, spesielt dersom man lager mat til en kresen familie som har mange tanker og preferanser. Men det er viktig å få i seg nok frukt og grønt, og nettopp derfor kan det å følge tipsene våre her og andre gode idéer være lurt. Det kan være både smakfullt og spennende å spise grønt, det gjelder bare å finne gode løsninger. Fra dagens første måltid til dagens siste kan frukt og grønt brukes som tilbehør eller hovedingrediens, og man kan teste mange nye oppskrifter dersom man tør å prøve noe litt nytt. Gjerne finner man også en ny favoritt som man ikke har prøvd før!

Print Friendly, PDF & Email