
Å reise ut i naturen gir ofte en ekstra appetitt og det å lage mat ute gir en hyggelig stemning på turen. Med litt planlegging og enkle oppskrifter kan man lage svært god og velsmakende mat på tur, selv med et enkelt stormkjøkken eller liten gasbrenner.
I denne artikkelen gis tips og ideer til ulike retter som passer godt å tilberede over åpen flamme eller med gasbrenner når man er på tur. Enten turen går til fjells, til fots i skogen eller med kano langs kysten, er det fullt mulig å lage varierte og smakfulle måltider med enkle midler. Her deles oppskrifter på alt fra enkel frokost og lunsj, til middagsretter og dessert man kan glede seg til etter en lang dag på tur.
Både nybegynnere og erfarne turgåere vil kunne finne inspirasjon og praktiske råd til hvordan man enkelt kan få til appetittvekkende måltider på bål eller stormkjøkken. Med disse tipsene blir matlagingen en ekstra hyggestund på turen ute i naturen.
Praktiske råd før avreise
Det lønner seg å gjøre noen forberedelser på kjøkkenet før man legger ut på tur.
- Lag en plan for hvilke måltider du ønsker å lage på turen. Sjekk oppskriftene du vil bruke og lag en handleliste over ingredienser.
- Kjøp inn matvarer som er holdbare og ikke lett blir dårlige. Tørrvarer, hermetikk, pose-sauser og lignende er praktisk å ha med. Tenk gjennom hva du har mulighet til å oppbevare kjølig.
- Forbered eventuelt mat hjemmefra, for eksempel en chili con carne som du kan varme på bålet. Poteter kan med fordel kokes ferdig hjemme.
- Sørg for å ha med nødvendig turutstyr til matlagingen. Panne, kasseroller, spisebestikk, oppkapper, osv. Tenk gjennom hva du trenger av rengjøringsutstyr også.
- Sjekk at du har nok drikke, også til matlagingen. Vann til å koke pasta, buljong til supper og så videre. Ta med kaffeposeer hvis ønskelig.
- Sørg for god hygiene fra start. Vask hender og kjøkkenutstyr. Oppbevar maten forsvarlig, gjerne i plastbokser og kjølebag.
- Pakk utstyret fornuftig. Ha kjøkkenutstyr lett tilgjengelig, og beskytt skjøre ting mot støt. Da er du klar for å lage god mat på tur!
Tips til matlaging på stormkjøkken og gasbrenner
Når du er på tur er det noen ting som er lurt å tenke på når du skal lage mat på stormkjøkken eller liten gasbrenner.
Start dagen med å tenne opp bålet eller gassen, slik at du har god, jevn varme når du skal lage frokost. Havregrøt og egg er klassisk turfrokost. Ha i vann og havregryn i en kasserolle, og rør inn egg og krydder etter smak på slutten. Pannekaker går også fint på bål.
Til lunsj er det fint med en varm og mettede rett. Her kan man lage enkel suppe, for eksempel med buljongterning, makaroni og grønnsaker. Wraps med kjøttpålegg og salat fungerer godt. Kok opp vann til nudler eller pasta. Hell på ferdig saus.
Middagen kan gjerne være en gryterett eller wok. Bruk tørrvarer og ferdige sauser for enkel tilberedning. Steke kjøtt og grønnsaker i pannen først, ha så i saus og la småkoke. Pizza på stein eller panne er populært. Bruk ferdig bunn og ha på topping.
Avslutt måltidet med noe søtt. Kokesmultringer fra pose, kjeks eller frukt er godt til dessert. Kos deg med en varm kopp kakao eller kaffe.
Ved alle måltider er det viktig å holde god hygiene og oppbevare maten kjølig. Da blir matlagingen på tur en suksess!
Avslutning
Å lage god og velsmakende mat ute i naturen gir ekstra glede til turopplevelsen. Med enkle forberedelser og tips til tilberedning, kan man få til varierte og appetittvekkende måltider på bål eller stormkjøkken.
Forhåpentligvis har denne artikkelen gitt inspirasjon og praktiske råd til deg som ønsker å lage mat på tur. Enten du er på fjellet, i skogen eller ved sjøen, kan du med enkle midler skape minneverdige måltider sammen med venner eller familie.
Nå er det bare å komme seg ut i naturen og prøve ut oppskriftene! Ta gjerne bilder og del dine beste turmat-øyeblikk med oss.
God tur og velbekomme!