Muffins og cupcakes er porsjonsbakte kaker som bakes i muffinsformer. Det er kjeks også, men de lages jo i mindre porsjoner. Muffins og cupcakes kan egentlig lages  med samme røre, men cupcakes har også glasur. Cupcakene kan ofte lages mindre ettersom de også har fyll eller glasur i en søtere utgave. Dessuten lages muffins også i mye mindre søtet utgave, og tilogmed som en sunnere både frokost eller lunsj.

Muffins

Muffins – Oppskrift

Men ja, nå skal jeg ikke snakke om cupcakes her. Muffinsen i seg selv er en herlig, luftig og sandkakelignende kake. Man kan jo bruke nesten allt mulig rart i en muffins, men her har jeg brukt jordbær.

Dette trenger du til 12 muffins

 • 200 g smør
 • 200 g sukker
 • 3 egg
 • 1 dl melk
 • 125 g jordbær
 • 300 g mel
 • 2 ts vaniljesukker
 • 2 ts bakepulver

Slik lager du muffins med jordbær

 1. Forvarm ovnen til 200° C.
 2. Rør smør og sukker lyst og kremete
 3. Bland inn eggene og melk skiftevis, ett og ett egg om gangen som røres godt inn
 4. Rens jordbærene, fjern stilken og del dem i mindre biter.
 5. Bland mel, vaniljesukker, bakepulver og jordbær sammen før du rører det inn med resten av røren
 6. Fordel røren over i muffinsformer
 7. Stek muffinsene i 12-15 minutter til de er gjennomstekte
 8. La muffinsene avkjøles innen servering

Tips: Silikonformer er de beste muffinsformene ettersom de ikke trenger å smøres før bruk og de kan brukes flere ganger. Du kan også bruke papirformer som du legger i en muffinsform, da trenger du ikke smøre formene og får god støtte til kantene som ikke papirformene helt klarer.

Slik blir muffinsene alltid en suksess

Det er ikke fordi det er så mye som kan gå galt med muffins, men det er to ting som ofte skjer:

 • de hever ikke
 • de blir tunge i stedet for lette og luftige

Dersom muffinsene ikke hever kan det være fordi du åpner ovnen for mange ganger under stekingen. Når man steker med bakepulver bør man ikke åpne ovnen i løpet av de første 20 minuttene. For disse muffinsene betyr det at man slett ikke skal åpne ovnen før muffinsene er ferdigstekt. For at røren skal heve er det også viktig at man ikke rører for mye etter at mel og bakepulver er blandet med det våte. Det skal bare røres forsiktig inn i røren.

Når muffinsene blir tunge og kompakte kan det være at smør og sukker ikke har blitt pisket godt nok sammen – det kan godt ta 10 minutter å få dette luftig nok. Det er også viktig å piske godt mellom hvert egg. Jo mer du pisker mellom hvert egg, jo luftigere blir røren – og dermed også  muffinsene til slutt.

 

Velbekomme og nyt!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Muffins
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time