Ølkake – er en deilig krydret kake som selvfølgelig inneholder øl – slik som banankake inneholder banan og drømmekake inneholder drømmer … eller … Men, ølkake er ut over det fyldt med det vi normalt vil kalle julekrydder og ølkake egner seg også perfekt til jul, men også resten av året. 

Hvis du tenker «ølkake … heh, nei…» så kan du i det minste prøve, i hvertfall for duftens skyld. Ølkake lukter så godt og ikke minst smaker den godt også. Den smaker best lun med litt smør på. 

 

Ølkake – oppskrift

Du bør helst ikke lage ølkake flere dager før du serverer den fordi den smaker best fersk. Jeg har ikke prøvd å fryse ned ølkake, men jeg har prøvd å varme den. Det fungerer faktisk fint, MEN den smaker aller best helt nybakt med smør på. Det tar litt tid å steke den, men det tar ikke lang tid å røre sammen. 

1 kake

1T

Kos

Ingredienser

  • 500 gram hvetemel
  • 400 gram mørk muscovadorørsukker
  • ½ ts malt allehånde
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt nellik – du kan også knuse hel nellik i en morter
  • 2 ts malt kanel – også her kan du knuse hel kanel i en morter
  • 2 ts natron
  • 3½ dl mørk øl – jeg bruker mørk ale, men mørk hvidtøl kan også brukes

Slik lager du ølkake

  1. Forvarm ovnen på 175° C
  2. Bland mel, sukker, krydder og natron sammen og rør deretter øllen i. 
  3. Rør til deigen er jevn – du kan bruke en kjøkkenmaskin, en visp eller elektrisk håndmikser. 
  4. Hell deigen i en sandkakeform med bakepapir eller smurt med smør. 
  5. Sett kaken i ovnen og stek den i 50 minutter til 1 time. Det avhenger litt av ovnen din og av formens størrelse. 
  6. Ta kaken ut av formen og avkjøl den på en rist. 
  7. Skjær den i tykke skiver og server med iskaldt smør. 

Ølkake er best å oppbevare i en kakeboks eller liknende med tett lokk og ved stuetemperatur, der den kan oppholde seg i et par dager. Ikke oppbevar den i kjøleskapet, der dør den. 

Når kaken er helt avkjølt, kan du lett varme en skive eller ti i mikrobølgeovnen eller i stekeovnen. Kaken smaker best lun. 

Hva er muscovadorørsukker?

Muscovadorørsukker er sukker som likner på farin, men det smaker ikke som farin. Farin er en blanding av sukker og rørsukkersirup, som gir en karamelaktig smak. Muscovadorørsukker kommer av sukkerrør, og det er gjort så lite med som overhodet mulig. Mørk muscovadorørsukker har en mild smak av lakris. 

Det er noen som bruker brun farin i ølkake istedenfor mørk muscovadorørsukker. Brun farin er også mye billigere enn muscovadorørsukker, men smaken er likevel ikke den samme. Jeg vil helt klart anbefale å bruke muscovadorørsukkeret. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ølkake
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email