God mat er noe av det som virkelig bidrar til livskvalitet og glede i hverdagen. Samtidig er det viktig å huske på at vi i dag lever i en verden preget av overflod, noe som til tider kan gjøre det utfordrende å spise sunt. Å ta gode valg når det gjelder både råvarer og oppskrifter er viktig for at matopplevelsene skal være kulinariske høydepunkter, men også for at forholdet til badevekten skal være sunt.

Vekt henger sammen med helse

Det er viktig ikke å bli alt for opptatt av egen vekt, husk på at spiseforstyrrelser er en stor utfordring for mange. Samtidig er det også viktig å være klar over at vekt henger tett sammen med mange livsstilssykdommer og helseproblemer. Å akseptere at vekt faktisk har noe å si er et godt første steg, og med en god badevekt er det enkelt å følge med på både status i dag utvikling over tid.

For mange ekstra kilo utsetter flere ulike deler av kroppen for belastning. Det handler både om at ledd utsettes for ekstra vekt, men også at for eksempel hjerte- og karsystemet må jobbe hardere.

Lytt til råd fra fagfolk og medisinsk personell

Mer eller mindre troverdige kilder på internett er fylt med ulike råd om både dietter, slankekurer og kreative råd for å gå ned i vekt. Som hovedregel er det fornuftig å forholde seg til rådene fra myndigheter, medisinsk personell og andre med nødvendig kompetanse. Overdreven slanking og et ekstremt kosthold kan være både farlig og lite effektivt.

Sunne valg skal ikke være kompliserte, og rådene fra myndighetene handler i stort om å spise vanlig mat. Det er ikke store endringer som skal til for å gjøre helt vanlige retter litt sunnere, samtidig som de fortsatt er smakfulle og mettende. Det gir både en god følelse og et sunt forhold til egen vekt.

Print Friendly, PDF & Email