Kjenner du noen som ikke liker brownies? Det gjør ikke jeg! Alle elsker denne søte amerikanske spesialiteten. Og hva er det egentlig ikke å kunne like med denne? Det er jo sjokolade! Det er noe med sjokolade og retter med sjokolade, som sjokoladekaken. Alle elsker det! Brownies kan serveres både som dessert – med en kule is til – eller til kaffen eller teen.

I noen oppskrifter har man sjokoladeglasur på kaken når den er ferdigbakt. Altså, sjokoladekake med sjokolade utenpå, men det blir nesten litt for mye sjokolade og sødme for min smak. I andre oppskrifter er det nøtter i – jeg tåler ikke nøtter, så det dropper jeg også. Poenget mitt med å si dette er egentlig at det er mange muligheter med denne kaken.

Hva er brownies?

Første gang man har dokumentert viten om brownies er fra 1897. Brownies kommer opprinnelig fra USA, men den er nå populær i mange land. . Nå kan man til og med få dem som en ferdigblanding i de fleste matbutikker, der du kun trenger å tilsette vann – og kanskje smør og egg.

Brownies blir som regel servert som en kvadratisk stykke kake som er sprø utenpå med en blød og porøs indre.

Brownies

 

Brownies – oppskrift

Men den beste brownies må naturligis lages fra bunnen akkurat som all annen bakverk. Disse skal stå i ovnen i ca 40 minutter, så de tar litt tid å tilberede. Til gjengjeld kan du gå og lukte deg til en appetitt, mens duften sprer seg i hele huset.

Dette trenger du å bruke til en form på ca. 24 x 24 cm

 • 250 g 70% mørk sjokolade
 • 135 g smør
 • 5 egg
 • 380 g sukker
 • 65 g mel
 • ¼ ts bakepulver
 • 2 ss bakekakao
 • 1 klype grovt salt

Slik baker du brownies

 1. Sett ovnen på 170°C.
 2. Del sjokoladen i mindre biter som du smelter over vannbad med smørret
 3. Pisk imens egg og sukker lett sammen
 4. Bland sjokoladen inn i eggeblandingen
 5. Bland mel, bakepulver og bakekakao sammen, og sikt det i røren
 6. Tilsett salt og rør alt godt sammen
 7. Hell røren over i en smurt form
 8. Stek røren i ca. 40 minutter til den ikke er helt gjennomstekt i midten. Sjekk kaken med en gaffel. Det skal være litt røre som henger i gaffelen
 9. Avkjøl den ferdige kaken før du deler den i kvadratiske stykker.

Kan holder seg ca 2-3 uker i kjøleskap om du klarer å ikke spise den opp så lenge

Brownies med valnøtter

Dersom du vil ha valnøtter i browniesen, grovhakker du 100g valnøtter som du heller i røren rett før du heller den over i formen. Stek kaken som nevnt over

Brownies med sjokoladeglasur

Dersom du ønsker glasur på din brownies kan du enkelt lage en herlig glasur med å blande 25g smeltet smør, 200g kokesjokolade og ½ dl fløte sammen. Legg glasuren på en avkjølt kake før du pynter med litt nøtter, bær eller raspet sjokolade.

Brownies med sjokoladeglasur

Tips: For en ekstra piff kan du tilsette 1ss chillipulver i glasuren eller 4 ss sterk kaffe. Det gir kaken en liten piff mens sødmen vedlikeholdes, og jeg synes det gir en ekstra dimensjon til kaken.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Brownies
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time