India har kanskje verdens mest berømte matkultur. Folk reiser fra hele verden til India for å smake på ekte, indisk mat, og spesielt maten som selges fra matboder og gatevogner – indisk street food.

Hva er street food?

På norsk kalles street food gjerne for gatemat. Street food omfatter all mat og drikke som selges gatelangs fra provisoriske og enkle gatekjøkken. Maten bør være enkel å spise uten at man trenger å sette seg ned, og billigere enn et gjennomsnittlig måltid på restaurant.

Street food kan klassifiseres som fingermat eller fast food. Tidligere har denne formen for mat vært assosiert med fattige folk som trengte en rask og billig matbit, men i dag har street food en opphøyet kulturell status. Det finnes flere high end restauranter i Oslo sentrum som har street food på menyen, i tillegg til en rekke andre hovedsteder over hele verden.

Street food verden rundt

Det er ikke bare India som er kjent for sin særegne street food. Thailand er et annet land med samme status, og Bangkok bør spesielt trekkes frem. I Bangkok får du kjøpt populære retter som Pad Thai, Som Tam og Thai Curry på alle gatehjørner.

I Midt-Østen er det vanlig å spise Falafel. Kebab stammer fra gatevogner i Tyrkia. I New York kan du få klassikeren Hot Dog uansett hvor du er, og i Mexico kan du kjøpe Taco gatelangs.

Indisk street food

Indisk street food skiller seg fra annen gatemat fordi landet er så ufattelig stort, og hver region har sine egne spesialiteter. Street food fra nord kan være så forskjellig fra maten i sør at det er vanskelig å forstå at man fortsatt er i det samme landet – allikevel gjenkjenner man den som indisk. Hvorfor er det slik? Svaret er masala.

Masala er en betegnelse som brukes om ulike indiske krydderblandinger. Det brukes også som slang for “en interessant miks av ting”. Masala kan for eksempel inneholde ingefær, chillipepper, gurkemeie, sennep, safran, nellik, kardemomme og kanel, samt andre urter.

Masala er forskjellig fra hjem til hjem og fra kokk til kokk, på samme måte som at alle vestlige kokker har sin måte å lage brun saus på. Oppskriftene har gjerne gått i familiene i generasjoner. Det betyr at du kan snuble over helt unike matretter, uansett hvor du er i India!

Lage indisk street food hjemme

Det finnes noen klassikere også i street food-kategorien, og det går fint an å tilberede maten hjemme. Her har vi samlet noen av dem:

Spinatpakora med chutney og dipp

Kati-rolls med kylling

Indisk lammekorma

Tharka dal – indisk linsesuppe

Det trenger ikke være vanskelig å tilberede indisk mat, men det krever en viss grad av presisjon og nøyaktighet. I Norge er vi vant til å slenge alle ingrediensene i gryta og la maten lage seg selv, men indiske gryter kan ikke lages på samme måte. Her skal ingrediensene tilsettes i riktig rekkefølge og til riktig tid, slik at balansen blir helt perfekt.

Lykke til, og husk – øvelse gjør mester!

Print Friendly, PDF & Email