«Grønnkålchips er ikke bare godt, men også er kjempesunt». Det hører jeg ofte. Og veldig godt, meeeen sunt og sunt! Grønnkål er sunt ja, men olje og salt? Det er godt nok ikke så mye av det, men det er der. Poteter er også sunt, men det gjør vel ikke potetgull sunt? Grønnkål er fylt med mange gode næringsstoffer og det er en deilig snack. En skikkelig ordentlig god snack.
Men jeg synes ikke du skal spise grønnkålchips bare fordi de er sunne. Spis dem fordi de smaker godt!
Grønnkålchips er også lett å lage – og forholdsvis raskt. Det er kun tre ingredienser man trenger for å lage grønnkålchips, og som bare skal ha 15-20 minutter i ovnen.
Grønnkålchips i ovn – oppskrift
Denne oppskriften på grønnkålchips har ikke mange år på baken i mitt kjøkken. Grønnkålchips var ikke noe jeg har fått i mitt barndomshjem. Der fikk vi sjeldent chips i det hele tatt, og kål begrenset seg til fylt eller kålstuing, ihjelkokt blomkål, en sjeldent gang rosenkål og grønnlangkål. Men her får du min oppskrift på grønnkålchips.
4 personer
25M
Kos
Ingredienser
- 100 gram fersk grønnkål
- 1 ss olivenolje
- Salt – gjerne flaksalt, og ihvertfall grovt
Flere ingredienser du kan bruke
- Pepper
- Revet parmesan
- Sitronsaft
- Chiliflak
Slik lager du grønnkålchips
- Start med å skru på ovnen på 100°C – gjerne varmluft.
- Skyll og tørk grønnkålen.
- Fjern stilken, den er for tykk og vil aldri bli sprø. Den kan brukes til buljong.
- Riv eller klipp grønnkålen i stykker av passende størrelse til chips.
- Fordel chipsene på en stekeplate med bakepapir – de skal berettes tynne ut, så de ikke ligger for mye i lag.
- Ha olje og litt salt på. Ikke for mye salt, de kommer raskt til å smake salt og du kan alltid ta mere salt på etter de har vært i ovnen.
- Krydr evt. også pepper, parmesan og sitronsaft over om du vil.
- Vend det hele rundt, så det blir godt blandet sammen. Sett platen i ovnen ca. 15-20 minutter, eller til de er sprøe. Hold øye med dem med jevne mellomrom. De blir raskt sorte, og det skal de ikke være.
- Ta chipsen ut av ovnen og smak om de trenger mere salt, dryss evt. med mere salt og litt chili, hvis de skal være ekstra hotte 😉
Chipsene smaker best samme dag, men hvis du skal oppbevare dem bør du gjøre det i en beholder med tettsittende lokk – for eksempel en kakeboks.
Grønnkålchips kan brukes som en liten appetittvekker sammen med velkomstdrinken, eller de kan erstatte de franske poteter til julens ribbe eller bare spises for kosens skyld til lørdagens kvelds- kos.
Andre «grønne» chips
Istedenfor grønnkålchips, kan du tilberede svartkål eller rosenkål på samme måte. Rosenkålen krever litt mere arbeid, da de må skilles fra hverandre. Behold den innerste kjernen og bruk den senere i en salat.