Kålstuing vekker barndomsminner fra dager da jeg kom hjem fra skolen og jeg på lang avstand kunne lukte kålen som kokte. Lukten hang igjen lenge.
Jeg har lenge tenkt at det tar lang tid å tilberede kålstuing, men det gjør faktisk ikke det.
Grunnen er nok at i barndommen så lagde vi kålstuing for å bruke opp restene etter fylt kål. Og, fylt kål, det tar tid å lage. For det er et helt hode som er uthulet og så fylt med f.eks. kjøttfarse før det kokes. Det som ble hult ut av kålhodet er altså det vi brukte til kålstuingen. Ja, den gang var husmoren flink til å ikke kaste restene.
Kålstuing – Oppskrift
Det er sjeldent jeg lager fylt kål – det er ikke fordi at det ikke smaker godt, for det gjør det virkelig. Men jeg tar meg sjeldent tid til å lage det. Man må heldigvis ikke lage fylt kål for å også kunne lage kålstuing.
Ingredienser til 4 personer
- 700-800 g kål – et lite hodekål
- 4 ss mel
- 30 g smør
- 3 dl kokevann fra kålen
- 2 dl melk
- Revet muskatt
- Salt og pepper
Slik lager du kålstuing
- Fjern de ytterste, grove bladene på kålhodet.
- Skjær hodet i fire deler som du snitter fint mot stokken – stokken kan du bruke i en buljong, suppe, eller finhakket i en kjøttsaus for eksempel.
- Kok hodekålen i lettsaltet vann, til den er mær – ca. 20 minutter
- Lag i mellomtiden en smørbolle ved å mose melet litt etter litt inn i smørret med en gaffel til du har en fast masse – en smørbolle
- Hell ut kokevannet fra kålen i en separat bolle, og kålen til tørk slik at væsken renner av og kålen blir tynn.
- Kok opp kokevannet og melk sammen før du jevner det med smørbollen – litt om gangen til du får ønsket konsistens på stuingen. Har du rester av smørbollen igjen kan dette fryses
- Smak til med muskat, salt og pepper
- Hell kålen over i stuingen og rør den inn
- Nå er stuingen klar til servering
Kålstuing smaker herlig servert med potet til kjøttboller eller kjøttkaker. Men du kan også servere det til en skinkestek.
Andre stuinger
Du kan bruke samme fremgangsmåte for å lage andre stuinger – f.eks ertestuing, grønkålstuing, gulrotstuing osv.
Kan kålstuing fryses
Har du rester av kålstuingen kan du gjerne fryse det. Ta det bare opp og like før du skal spise det, og varm opp klumpen i en gryte ved svak varme til den smelter og blir flytende igjen. Tilsett evt. vann eller melk om den er for tykk.