Gulrotkake må da være sunt? Den er jo laget av gulrøtter. Nå ja, og sukker, smør og kremost. Altså sammen sunne ingredienser … eller nesten, Hvem sier også at kake skal være sunt? Kake skal glede. Og det gjør denne gulrotkaken.
Det er lett å bake gulrotkake. Den skal stekes forholdsvis lenge, men selve tilberedningen er egentlig bare å røre ingrediensene sammen – etter gulrøttene er revet og nøttene hakket – kaste det i en form og inn i ovnen. Det samme gjelder ostekremen som er på gulrotkake. Altså den skal ikke i ovnen, men den er lett å lage. Det er en nydelig krem. Kremen til gulrotkake er en veldig god ostekrem, og det må jo være en god topping til en god bunn, og gulrotkake er jo en deilig, bløt og myk kake. Og så holder den seg fersk lenge. Gulrotkake er helt klart en av mine favorittkaker!
Gulrotkake med ostekrem – oppskrift
Det finnes mange forskjellige måter å lage gulrotkake på. Den du får oppskriften på her stekes i en avlang kakeform eller en springform og smøres som nevnt med en deilig ostekrem når kaken er nedkjølt.
8-10 personer
1T15M
Kos
Ingredienser
- 1½ dl smaksnøytral olje – f.eks maisolje eller solsikkeolje
- 175 gram sukker
- 2 egg
- 2 ts malt kanel
- ½ts malt ingefær
- 1 ts bakepulver
- 150 gram mel
- 175 gram gulrøtter
- 25 gram hasselnøtter
- 75 gram kremost naturell
- 1 ts vaniljesukker
- 120 gram melis
Slik lager du gulrotkake
- Forvarm ovnen på 175°C.
- Rør olje og sukker sammen, så eggene ut i blandingen. Sørg for å prikke hull på plommen og rør alt godt sammen.
- Bland kanel, ingefær og bakepulver i melet og rør det inn i deigen – det går raskt og enkelt i en kjøkkenmaskin.
- Skrell og riv gulrøttene, hakk nøttene og bland sammen gulrøtter og nøtter i deigen.
- Smør kakeformen med olje eller bruk en silikonform og hell deigen i.
- Sett kaken i ovnen i 45-60 minutter. Merk etter med et spyd eller liknende og dersom deigen henger igjen er ikke kaken ferdig.
- La kaken kjøles helt ned når den er ferdigstekt.
- Rør kremost, smør, vaniljesukker og melis sammen til en krem og fordel den på gulrotkaken, når denne er helt kald.
Det blir nok kake til 8-10 personer, som spiser med måte.
Som på bildet kan du skjære kaken i flere deler og legge ostekrem imellom lagene. Det gir en gulrotkake som blir ekstra saftig.
Tips 1: Du kan evt. pynte kaken med hakkede hassel- eller valnøtter og finrevet sitron- eller appelsinskall – fra usprøytet frukt naturligvis. Eller du kan drysse litt malt kanel over din gulrotkake.
Tips 2: Gulrøttene kan erstattes med squash – så er det bare en squashkake istedenfor en gulrotkake.
Tips 3: Istedenfor å helde deigen i en kakeform, kan den fordeles i muffinsformer – ca. ½ deig i hver – og bake – og stekes ved 200°C i ca. 15 minutter.
Det er alltid en god ide å steke bare en enkelt muffin sammen med den «store» kaken, hvis du vil prøvesmake kaken uten å skulle skjære av den kaken du skal servere gjestene.
Tips 4: Gulrotkake kan fryses uten ostekremen. La kaken tines helt før du smører ostekremen på.
Glad i kake? Hva med å prøve banankake eller sjokoladekake?
Du nevner smør i ostekremen, men det står ikke på ingredienslisten. Hvor mye smør skal man ha?