Smørcreme har med bakverk å gjøre. Du kan ha smørkrem i kaker, pynte kaker med den eller smøre en kake med den, hvis du for eksempel skal ha fondant på kaken. Det kan være litt forskjell på konsistensen av ulike smørkrem, og de kan ha ulik smak.
Vil du lage en smørkrem til å ha mellom to lag med kaker – for eksempel sjokoladekake eller en honningkake – så behøver ikke kremen å være like fast som hvis du skal bruke den til å smøre en kake med.
Smørkrem – oppskrift
Smørkrem lages som regel av mykt smør, sukker i en eller annen form, hvete og eventuelt smak eller farge. Oftest røres sukker og hvete sammen, og deretter røres det myke smøret inn. Det er ikke vanskelig å lage smørkrem. Det viktigste er at smørret er mykt, slik at du lett kan jobbe med det.
Lett oppskrift
Denne smørkremen smaker godt mellom to lag i en kake og det er tilpass bløt og god.
Langpanne (23 x 33 cm)
10M
Kos
Ingredienser
- 125 gram melis
- 3 ss kokende vann
- 150 gram mykt smør
Slik lager du smørkrem
- Rør melis inn i det kokende vannet, så det blir helt uten klumper.
- Rør deretter smørret i, til du har en ensartet krem.
Nå er kremen klar til bruk.
Du kan istedenfor vann bruke to eggeplommer, som gir en tykkere konsistens.
Sjokolade – smørkrem
Vil du lage en brun smørkrem, kan du ha sjokolade i den. Den oppskriften nedenunder kan brukes både i kaker, lagkaker, desserter og til glasur på cupcakes.
Ingredienser til smørkrem til ca. 12 cupcakes
- 200 gram sukker
- 1 dl vann
- 200 gram sjokolade
- 250 gram mykt smør
- 1 eggeplomme
- 1 ss vaniljesukker
Fremgangsmåte
- Ha sukker og vann i en kjele, kok det inntil sukkeret er smeltet, og blandingen er blitt til sirup. La det deretter kjøle litt av. Det skal fortsatt være varmt, men uten å brenne.
- Hakk sjokoladen og ha den i siruppen, så den smelter.
- Hell den tykke kremen i en skål, og la det nedkjøles til det er lunkent – det vet du ved å stikke fingeren ned i det og det skal hverken føles kaldt eller varmt.
- Tilsett smør og eggeplomme og evt. vaniljesukker, og pisk kraftig, til du har en bløt og kremet masse. Det virker kanskje umulig, men plutselig blir det til en luftig krem.
Smørkrem til smøring av kake
Denne kremen kan du bruke til smøring av kaker, som skal dekkes med fondant eller marsipan, til topping til cupcakes eller som dekorative kanter på bakverk.
Ingredienser til smøring av to kaker (ca. 22 cm i diameter og 10 cm høyde)
- 500 gram melis
- 2 ss kokende vann
- 250 gram mykt smør
- 1 ts salt
Slik lager du smørkrem
- Pisk melis, vann og smør sammen til det blir hvit og luftig. Bruk en håndmikser og pisk i 5-10 minutter.
- Tilsett saltet og rør det grundig sammen.
Deretter kan du røre smak – vaniljekorn eller – essens, sitron – eller appelsinsaft, lakrispulver og så videre i. Eller du kan også røre farge i. Del eventuelt kremen i flere porsjoner, og ha ulike farger i hver porsjon.