Er det en ting som vi nordmenn er godt kjent for rundt i verden, så er det at vi elsker å være ute på tur. Enten det er snakk om en rask tur ut i skogen i nærområdet, en skikkelig fjelltur som får svetten til å piple nedover ryggen eller skitur selv på de kaldeste dagene. Uansett vær og vind, elsker vi å tilbringe fritiden vår utendørs, enten alene, med familie, kjæreste eller venner.
Det er derimot en ting som mange dessverre ikke er like flinke med når det kommer til å sette ut på tur, og det er spennende og variert mat. Ofte kan vi ende opp med å ty til raske og kjedelige løsninger, som verken er inspirerende, fristende eller spesielt næringsrikt. Derfor har vi samlet sammen noen fantastiske oppskrifter som du kan la deg inspirere av neste gang du skal ut på en tur, kanskje vil du til og med prøve dem hjemme også?
Finn inspirasjon til mat i naturen
Mange som elsker å dra på tur, har en oppfatning at turmat ikke er mulig å få til å bli spennende. Fokuset er på at det skal være enkelt og raskt å lage, men det er ikke like mye fokus på smaken. Her i landet er vi derimot så heldige at vi både på våren, sommeren og høsten er omringet av fantastiske råvarer til og med ute i naturen, som vi enkelt kan la oss inspirere av eller til og med bruke av i turmaten.
Ulike typer sopp som vi kan plukke fritt i skogen, bær, plantevekster, urter og krydder er tilgjengelig i skog og mark. Her gjelder det selvsagt å vite hva du skal se etter og være sikker på at det er spiselig før du velger å tilberede turmat med det. Dette bør med andre ord være en del av forberedelsene du gjør før turen starter, ved å lese deg opp på hva som er spiselig i området du skal på tur i, og finne frem bilder for å kunne kjenne igjen de spiselige vekstene.
Det er selvsagt også mulig å bare lete opp informasjon ved å ta i bruk mobilen når du er på tur, så lenge du er sikker på at det er dekning i området du befinner deg i. En mobil kan uansett være en god ide å ha med seg på tur, da den i dag kan brukes både som lommelykt, en kilde til informasjon, til å ta bilder med, som kontaktpunkt, kompass og selvsagt også som underholdning.
I disse dager skal det godt gjøres å komme seg gjennom flere dager uten litt underholdning, enten det er fra sosiale medier, strømmetjenester eller andre former som betting. Selv om du befinner deg midt ute i skogen eller på toppen av et fjell, er det ingen grunn til å gå glipp av nyeste episoden av favorittserien eller kampen du gjerne skulle tippet på. Hos Betinasia vil du alltid kunne tippe på aktuelle kamper uansett hvor du er.
Mat på primus eller bål
Når du skal ut på tur, står det gjerne mellom to ulike muligheter når det kommer til å lage seg turmat. Noen foretrekker å ta med seg primus eller stormkjøkken med alt du behøver av utstyr, mens andre mener at turmat smaker aller best når det tilberedes over åpen flamme. Vi mener at begge deler er ypperlige valg og kan brukes til en rekke ulike matretter.
Over bål passer det spesielt godt å benytte seg av den åpne flammen for å tilsette litt ekstra smak på maten. Her vil ulike retter med kjøtt eller fisk bli ekstra smakfulle, men det er også fantastisk både å bake brød på, ikke bare det tradisjonelle pinnebrødet, men også andre brødtyper. Eller hva med å slå til med en bålpizza?
Bålpizza
Dette trenger du for å lage pizza på bålet:
- Pizzadeig
- Olje
- Pizzasaus
- Revet ost
- Ønsket kjøtt eller grønnsaksfyll
Ha olje i en stekepanne og fordel deigen rundt i pannen før du har pannen over bålet for å steke deigen på en side. Snu deretter deigen før du legger på saus, ost og andre ingredienser. Sett over varmen igjen med lokk på og stek ferdig til all osten har smeltet. Vipps så har du rykende fersk pizza på tur!
Pasta på primus
Pasta er den ultimate retten til å tilberede på primus eller stormkjøkken når du er på tur. Det er mettende, du kan variere med ulike ingredienser du kanskje har plukket på tur og det smaker alltid godt!
Dette trenger du for å lage pasta på primus:
- Valgfri pasta
- Fløte eller tomatsaus
- Løk
- Hvitløk
- Krydder etter ønske
- Kjøtt, grønnsaker og fisk etter ønske
Start med å lage en saus, stek løk og hvitløk i olje, tilsett krydder og/eller urter, kjøtt eller fisk og andre eventuelle grønnsaker. Hell over tomatsaus eller fløte og la koke i et par minutter. Kok deretter opp vann i en kjele, når vannet koker har du oppi pastaen og lar koke etter anbefalt tid. Når pastaen er ferdigkokt, ha et par spiseskjeer av vannet i sausen og hell av resten. Bland til slutt pastaen med sausen og nyt!
Alltid plass til dessert
Er vi på tur, er det viktig å kose seg og hva er vel hyggeligere enn rykende varme sjokoladekjeks? Du kan faktisk lage sjokoladekjeks selv når du er ute på tur, det viktigste er at du har en god stekepanne og en primus hvor varmen kan reguleres. Deigen kan gjerne lages hjemme og kan deretter bare tas med i en brødpose eller matboks.
Dette trenger du for å lage kjeks på primus:
- ½ ts salt
- 1 ts vailjesukker
- 2 ts bakepulver
- 4 egg
- 220 g hvetemel
- 100 g havregryn
- 150 g hakket kokesjokolade
- 50 g hakket valnøtter
- Revet skall fra en appelsin
Bland sammen alle ingredienser med unntak av sjokoladen, denne skal tilsettes når du har en ferdig deig. Deigen skal kjennes seig ut. Form deigen til runde kuler på størrelsen med en golfball, trykk deretter litt flate ned i stekepannen. Ha svak varme på primusen og snu kjeksen når de har fått en stekeskorpe, stek deretter på andre siden.
Her har du altså tre ulike morsomme oppskrifter du kan prøve deg på neste gang du skal ut på tur. Det beste med oppskriftene er at de er utrolig enkle å tilpasse alle, så både barn og voksne vil ha turmat de kan glede seg til.