Brokkolisalat – Brokkoli har endelig blitt en populær grønnsak her i Norge. Brokkoli var ikke populært før 1990-årene. Da fikk den endelig gjennombrudd som en grønnsak som faktisk er god. Den frosne utgaven hadde da vært i handel siden 1960-årene og den ferske siden 1980-årene. Da den kom inn i sin frosne variant i løpet av 1960-årene ble brokkolien sett på som helt ny og eksotisk her i Norge – brokkolien kommer nemlig egentlig fra Italia. På denne tiden var jo Italia et eksotisk land. Brokkoli fikk først en rolle som en “ekkel” grønnsak som de fleste ikke likte, spesielt barn.

Men det var nå altså i 1990-årene at vi tok grønnsaken ordentlig til oss, kanskje fordi vi da også lærte om alle de gode egenskapene til brokkolien. Brokkoli er nemlig en utrolig sunn grønnsak. Det er en type kål som inneholder masse fiber, mineraler, antioksidanter, vitaminer og mye annet sunt. Brokkolien har også mange bruksområder, og kan kokes, stues, gratineres, stekes eller brukes rå – for eksempel i en salat.brokkolisalat

Brokkolisalat med bacon

Det er fint at brokkolien er så sunn for da kan jeg nemlig tillate meg å fylle denne brokkolisalaten med den ikke fullt så sunne – bacon.

Ingredienser for tilbehør for 4 personer

  • 1 brokkoli
  • 150g bacon i små biter
  • 1½ dl gresk yoghurt, creme fraiche, kesam eller rømme
  • 1½ ss balsamicoeddik
  • 2 ts honning
  • 1 rød chilli
  • 4 ss rosiner
  • 2 ss pinjekjerner – evt. annen kjerne som solsikkekjerner
  • Salt og pepper

Slik lager du brokkolisalat med bacon

  1. Del brokkolien i små buketter og skyll dem. Du skal ikke bruke stokken, den er for grov, men den kan gjerne brukes til suppe, saus eller lignende
  2. Hell kokende vann over bukettene, hell det ut, og hell kaldt vann over dem.  Dette tar bort den “tørre” følelsen brokkoli er kjent for, uten at du mister den sprøe og gode følelsen
  3. La brokkolibukettene dryppe i et dørslag , eller legg dem på et stykke tørkerull eller rent håndkle  til de er tørre.
  4. Stek imellomtiden baconbitene i en tørr panne til de er sprø og gyldne
  5. Legg baconet på en tørkerull
  6. Bland gresk yoghurt, blasamicoeddik og honning til en dressing og smak til med salt og pepper
  7. Skyll og dell chillien i små biter
  8. Bland brokkolien, rosiner, chilli, baconbiter og pinjekjernene i dressingen før servering.

Tips: Bruker du solsikkekjerner er det en god ide å steke dem i en tørr panne først, men det er ikke nødvendig med pinjekerner

Brokkolisalat kan fint brukes som en lunsjrett, lett middagsrett, til buffeten, eller som tilbehør til f.eks kylling, kjøttboller og andre hverdagsretter. Brokkolisalaten kan brukes som et tilbehør som et alternativ til en vanlig salat.

 

Brokkolisalat – fettfattig

Ønsker du en mer fettfattig salat, så er det igen vei utenom… baconet må bort. Videre kan man skifte ut pinjekjernene – som også inneholder mye umettet fett – med hasselnøttflak. Dressingen bør bestå av mager kesam eller gresk yoghurt, ikke rømme eller creme fraiche.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Brokkolisalat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)