Brunsviger er en luftig gjærkake, som fylles med et søtt lag av smeltet farin og smør. Benevnelsen brunsviger kommer av det tyske byen Braunschweig – men hvorfor vet jeg ikke, så kanskje det er som wienerbrød som ikke har noe å gjøre med Wien å gjøre. 

Rundt om i hele landet brukes brunsviger også til å forme kaker i ulike fasonger og noen lager også porsjonsstørrelser. 

Brunsviger – oppskrift

Brunsviger lages oftest i en stekeplate til ovnen eller en mindre stekeplate. Men brunsviger kan også lages i en rund form, som kaken du ser på bilde er. Det gjør jeg når vi ikke er så mange. Det blir 6-8 stykker, når jeg lager den i den runde formen, og det er mer enn nok til søndagskosen i familien. Men dukker hele pukkelryggen opp, bør du bruke en stekeplate. 

ca. 16 stykker

2H

Kos

Ingredienser

  • 1¼ dl melk
  • 25 gram gjer
  • 1 ss sukker
  • 1 egg
  • 275 gram hvetemel
  • ¼ ts grovt salt
  • 50 gram mykt smør

Fyll til brunsviger

  • 150 gram smør
  • 150 gram brun farin

Slik lager du brunsviger

  1. Lun melken så den hverken føles varm eller kald når du stikker spissen av din lillefinger ned i den. 
  2. Oppløs gjæren i den lune melken, tilsett sukker og egg og rør det sammen. 
  3. Tilsett 200 gram av melet og tilsett også saltet. 
  4. Rør eller elt det sammen - det fungerer fint med kjøkkenmaskin. 
  5. Tilsett det myke smøret og mere av melet og rør/elt videre. 
  6. Tilsett mel, mens du rører/elter, til du har en elastisk, lett flytende, men allikevel sammenhengende deig - det må ikke komme for mye mel i, for da blir kaken tørr, tung og kjedelig. 
  7. La deigen hvis i 5 minutters tid, mens du smører en stekepanne på ca. 24 x 28 cm med litt smaksnøytral olje - du kan også bruke bakepapir. 
  8. Fordel deigen ut i formen, og trykk/masser den ut i kanter og hjørner av formen. Den skal ikke ligge glatt og jevnt, men skal ha fordypninger etter dine fingre - selvfølgelig uten at det er hull ned til bunnen av formen. 
  9. La deigen heve i ca. 1 time tildekket ved stuetemperatur. 
  10. Tilbered fyllet, 10-15 minutter før deigen er ferdig med å heve. 
  11. Smelt smør og farin sammen i en kjele, til du har en ensartet masse. 
  12. Masser igjen deigen igjennom i bakeformen, så det kommer fordypninger i den. 
  13. Hell sukkerblandingen jevnt ut over deigen så det flyter ned i alle fordypninger og også godt ut i kantene, så de ikke bli for tørre. 
  14. La kaken heve enda i 15 minutter, mens du varmer ovnen opp til 200°C. 
  15. Sett din brunsviger i ovnen i ca. 30-35 minutter. 

Steketiden på brunsviger kan variere fra ovn til ovn, eller hvis du bruker en større eller mindre stekeplate, eller bruker en form med en annen fasong. Du kan servere brunsviger som den er eller så er det også godt å servere råkrem og ferske bær og frukt. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Brunsviger
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time