Drømmekake er jo et genialt navn til en kake. Men ifølge min overbevisning kunne alle kaker bære navnet, drømmekake. Jeg har egentlig aldri vært den store kakespiser, men etter jeg selv har fått interesse for å bake så … nå – jamen, jeg elsker alle kaker. Alle kaker er drømmekaker. 

Men det er altså en spesifikk kake, som har fått drømmekake – navnet tildelt. De er en todelt kake med en lett, luftig og nøytral smakende bunn og en sprø, søt og nærmest «seig» – i positiv forstand – topp. Toppen er det beste på en drømmekake synes ihvertfall jeg, men samtidig ikke fordi den ville ikke vært så god alene uten bunnen. Det ville være nøyaktig som å spise majones eller ketsjup uten nuggets

Drømmekake fra Brovst – oppskrift

Drømmekake er av dansk opprinnelse og heter opprinnelig drømmekake fra Brovst, og det gjør allikevel ikke. For til å starte med het den Østergaardskaken. Og den kommer ikke fra Brovst, men fra Klokkerholm, som ligger 50 km nordøst for Brovst. 

En ganske ung jente hadde bakt drømmekake etter sin bestemors oppskrift til en kveld i husmorforeningen, hvor en bakekonsulent fra en kjent melfabrikk også deltok. Konsulenten «stjal» oppskriften og den ble publisert i en av de bladene som var populære for ca. 50 år siden. Men istedenfor Østergaardskaken het den nå Drømmekake fra Brovst. 

Den unge jenten fikk likevel, etter en klage fra den lokale kjøpmannen til melfirmaet, en pappekse med løsbladoppskrifter som takk. Men her kommer oppskriften på Drømmekake. 

4 personer

40M

Kos

Ingredienser

 • 400 gram sukker
 • 6 egg
 • 360 gram mel
 • 2 ts vaniljesukker
 • 5 ts bakepulver
 • 4 dl melk
 • 2 ss gresk yoghurt
 • 300 gram brun farin
 • 1 dl sirup
 • 100 gram havregryn
 • 50 gram kokosmel

Slik lager du drømmekake

 1. Forvarm ovnen på 180°C varmluft. 
 2. Pisk sukker og egg hvit og skummende. 
 3. Bland mel, vaniljesukker og bakepulver og bland det i eggemassen sammen med yoghurt og de 3 dl av melken. Fortsett å bland det rundt til alle klumper er borte. 
 4. Ha bakepapir i en kakeform og held deigen i. 
 5. Sett kaken i ovnen i 25 minutter. 
 6. Bland imens den siste dl melk, farin, sirup, havregryn og kokosmel sammen. 
 7. Ta kaken ut av ovnen når de 25 minuttene har gått og skru opp til 200°C. 
 8. Fordel kokos-/havregrynsmassen på kaken og sett den tilbake i ovnen i ca. 5 minutter eller til den er gjennomstekt. 
 9. Ta kaken ut og la den nedkjøles før den skjæres i firkanter. 

Denne versjonen av drømmekake er fettfattig. Er du ikke redd for å få for mye fett, så kommer det her en mer "fettete" variant av den sprøe toppen. 

 • 150 gram smør
 • 175 gram kokosmel
 • 300 gram brun farin
 • 1 dl melk

Drømmekakens kjøkkenutstyr

Du kan med fordel bruke en kjøkkenmaskin til å piske egg og sukker lett og luftig - det gjør kaken ekstra deilig. 

Synes du kaken er for stor så kan du halvere ingrediensene og stek den i en mindre kakeform eller i en stor springform. I sistnevnte tilfelle skjærer du den i trekanter istendenfor i firkanter. Du kan også leke litt med kakens utseende og steke den i en annerledes form. Den klassiske drømmekake smaker minst like godt hvis den er formet som en blomst, sommerfugl eller kanskje et slott? 

Du kan også piffe kaken ekstra opp ved å pynte den, f.eks med små marsipanprint eller pinnefigurer på. Det er spesielt fint hvis du baker kaken som muffins. 

Drømmekake er perfekt å bake til kakedagen på skolen eller jobb. Den er lett og lage og hvem elsker ikke drømmekake?

Slik oppbevarer du drømmekake

 Oppbevar kaken tildekket i kjøkkenbordet - så bevarer den sin saftige og deilig konsistens. Hvis du setter den i kjøleskapet bør det ikke være sterk luktende matvarer der. Kaken kan holde seg i noen dager - hvis man altså kan holde fingrene fra den. 

Det var lett, var det ikke? Om du vil ha annen inspirasjon til kaker kan du finne det her

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
Recipe Name
Drømmekake
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time