Jordbærkake – Du kan ikke en gang si jordbær uten å tenke på solskinn og sommer – i hvert fall ikke hvis du er norsk. Jordbær med fløte og sukker, jordbærstrå, jordbærdesserter, jordbærpai …., men her skal det handle om jordbærkake.

Jordbærkake

Botanisk sett er jordbær faktisk ikke et bær – ja, ikke en frukt engang. Botanikk-nerder kaller jordbæret for en falsk frukt med nøtter på (de mørke prikkene)!!!

Jeg vil påstå at jordbæret er Norges uoffisielle nasjonalfrukt! Hvertfall de norske jordbærene om sommeren. Bedre får du dem ikke.

Jordbærkake

Den kaken du får oppskriften på her er laget i en paiform, så offisielt er det vel en pai. Altså en kake som er en pai, med et bær i som er en nøtt. Denn uoffisielle jordbærkaken er en drøm for smaksløkene. Den er litt vanskelig å lage, og tar litt tid, men det er absolutt verdt det.

 

Dette trenger du til en kake

  • 200 g smør – rett fra kjøleskapet – pluss litt til for å smøre formen
  • 50 g melis
  • 150-200 g hvetemel
  • 4 egg
  • 175 g marsipan
  • 150 g sukker
  • 75 g mørk sjokolade
  • 2 ss maismel
  • ½ vaniljestang
  • 2½ dl melk
  • 5 ss rørsukker
  • 2½ dl fløte
  • 500 g jordbær

Fremgangsmåte

  1. Smuldre opp smøret i melis og 100 g mel
  2. Pisk inn og samle deigen med 1 egg. Tilsett mer mel ved behov
  3. La deigen hvile tildekket i kjøleskapet i ca. en halv time
  4. Bland sukker og marsipan til en sammensatt masse
  5. Tilføy to ett, og rør godt mellom hvert.
  6. Sikt 50 g mel i marsipanmassen.
  7. Ta deigen ut av kjøleskapet, og elt den ut på et strødd bord.
  8. Smør en paiform før du legger i deigen og presser den ut i kantene
  9. Fordel marsinpanmassen over deigen
  10. Stek kakebunnen i en forhåndsvarmet ovn på 200° C til marsipanmassen er fast, etter ca. 20-25 minutter.
  11. Smelt imellomtiden sjokoladen i vannbad
  12. Hell den smeltede sjokoladen over den ferdigstekte kakebunnen.
  13. La kakebunnen avkjøleles i romtemperatur til sjokoladen får stivnet.
  14. Pisk det siste egget sammen med maismel i en gryte.
  15. Skrap vaniljekornene ut av vaniljestangen og bland de med melk og rørsukker
  16. Kok opp og la koke i ½-1 minutt under omrøring
  17. Ta gryten av varmen når kremen har fått ønsket konsistens og tykkelse før du setter den til avkjøling.
  18. Stivpisk fløten før du blander den med den avkjølte vaniljekremen
  19. Fordel vaniljekremen over kakebunnen
  20. Rens jordbærene og del dem i to før du fordeler med over kremen.

Server kaken med resten av jordbærene ved siden av og nyt.

Velbekomme!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Jordbærkake
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time