Kroppen er en kompleks maskin med en rekke ulike prosesser som henger sammen og påvirker hverandre. Det betyr selvfølgelig også at det finnes sammenhenger mellom mat, kosthold, restitusjon og søvn – noen av de aller viktigste faktorene når det gjelder helse og velvære i hverdagen. Alle mennesker er unike, men det finnes likevel noen generelle råd når det gjelder samspillet mellom søvn og kosthold.

Spis i god tid før leggetid

Å la det gå noe tid mellom dagens siste måltid og innsovning er et av de vanligste rådene som gjelder mat og søvn. Det dreier seg helt enkelt om å legge til rette for at kroppen får god tid til å fordøye maten, slik at den ikke må jobbe med det når du sover. Selv med den aller beste sengen, klikk her for en egen sengeguide, vil du kunne oppleve for eksempel halsbrann eller problemer med innsovning hvis fordøyelsessystemet må jobbe på høygir.

Et generelt råd er å la det gå mellom to og tre timer fra det siste måltidet til leggetid. Samtidig finnes det ulike forskningsresultater på dette feltet, type mat er selvfølgelig også helt avgjørende. Et lett måltid kan være greit for mange, men det er neppe lurt å spise et stort måltid med mye fett, krydder eller andre elementer som kan være vanskelige å fordøye.

Unngå å gi kroppen for mye energi

Når det begynner å mørkne om kvelden, starter kroppen opp produksjonen av melatonin. Dette «søvnhormonet» forbereder kroppen på innsovning, det er også derfor som lys har så stor innvirkning på søvnen. Noen mineraler og vitaminer kan også bidra til bedre søvn, for eksempel kombineres ofte magnesium med melatonin i pilleform. Det er likevel viktig å forhøre seg med lege når det gjelder bruk av kosttilskudd ved innsovningsproblemer.

Samtidig er det lurt ikke å gi kroppen for mye energi, for eksempel i form av sukker rett før leggetid. Det henger selvfølgelig også sammen med punktet over, om ikke å spise rett før innsovning. Matvarer med mye sukker kan føre til at du føler deg trøtt der og da, men samtidig vil kroppen da få mye å gjøre gjennom natten.

I tillegg er det smart å unngå inntak av koffein sent på dagen. Det gjelder da både kaffe, ulike energidrikker og andre matvarer som inneholder koffein. Å kutte den siste koppen med kaffe er et svært enkelt grep, som kombinert med et sunt kosthold kan bidra til bedre søvnkvalitet.

Print Friendly, PDF & Email