Pinnebrød – er så hyggelig å bake! Det er ikke fordi pinnebrød er en kulinarisk opplevelse – det smaker godt selv om det ikke er gourmet mat – men det er hele opplevelsen og tradisjonen rundt hvordan det tilberedes som er det beste.

Pinnebrød blir lagd over et glødende bål, imens man sitter å snakker og hygger med de andre man er med. For det handler mest om hyggen.

Pinnebrød

Ristes over sakte ild

Resultatet kan jo likevel smake deilig! God stemning er i fokus og pinnebrød bør stekes over glødende bål der treet er brent så langt ned at det kun er glødene igjen og nesten ingen flammer. Om det ikke stekes på denne måten kan pinnebrødet bli sort utenpå og ikke ferdig stekt inni.

Pinnebrød – oppskrift

Pinnebrød kan lages i forveien og oppbevares i kjøleskapet frem til bålhyggen inntreffer.

Dette skal du bruke til 4 personer

 • 3 dl vann (du kan også bruke melk istedenfor)
 • 10 g gjær
 • 1 ss olje
 • 1 ts salt
 • 500 g hvetemel

Slik lager du pinnebrød

 1. Varm opp vannet til det er lunkent – det vet du ved at når du putter lillefingeren din i vannet kan du ikke merke om det er kaldt eller varmt.
 2. Løs opp gjæren i vannet.
 3. Tilsett olje.
 4. Bland salt med mel og tilsett det meste av melen og elt deigen godt sammen.
 5. Tilsett mere mel om nødvendig.
 6. La deigen heve lunt i en halv times tid – om dere skal på båltur, kan deigen heve i matkurven på veien.

Pinnebrød uten gjær

Du kan også lage pinnebrød uten gjær. Det er ikke like godt etter min mening, men det kan godt la seg gjøre. Du erstatter gjæren med 1 ts bakepulver, som du blander i melet sammen med salt og de andre ingrediensene.

Pinnebrødspyd

Pinnen er også viktig. Bruk bøk, eik eller grener fra frukttrær. Unngå gran, pil eller grener fra busker. De klarer ikke å holde vekten og/eller de avgir en ekkel smak til ditt pinnebrød.

Grenen må ha en tilpasset tykkelse slik at den ikke knekker av vegten til deigen og en viss lengde for at den ikke kommer for tett på bålet. Finn en passende pinne og spikk den med spikkekniv eller finn en måte å ta av barken på. Selvfølgelig kan man også kjøpe ferdiglagde pinnebrød – pinner.

Pinnebrød med pølser eller syltetøy

Ha pinnebrøddeigen rundt pinnen og lukk den i den ene enden slik at du kan ha syltetøy eller en pølse og kanskje ketsjup i når pinnebrødet er ferdig stekt. Det tar ca. 10-15 minutter. For å sjekke at det er ferdig kan du banke på brødet og det skal lage en hul lyd.

Ta brødet forsiktig av pinnen og fyll det med pølse, ketsjup, syltetøy, ost, sjokolade, skinke – ja, eller hva enn du måtte ønske. Kun fantasien setter grenser.

Luksuspinnebrød

Om du vil tilføye litt ekstra luksus, så tilsett krydder, hakkede krydderurter, knust sjokolade, honning, revet ost eller hva enn som måtte friste.

Pinnebrød er verdens hyggeligste brød. Selv om det ikke tar lang tid å lage brødet, kan man hygge seg sammen lengre før og etter brødet er spist. Om du vil ha med noe ekstra mat til turen kan du prøve denne oppskriften på pirroger som smaker deilig og de kan serveres varme etter å ha blitt varmet på bålet.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Pinnebrød
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time