Pirogger – er en russisk rett. Den er laget av gjærdeig eller butterdeig. Det er en lukket pai med fyll i. De små piroggene kan lett spises med én hånd og kalles tradisjonelt pierogi, men det er ikke så mange som kaller dem det.
I min verden – og i mange andres – er pirogger små halvmåner fyllt med … ja, hva som helst faktisk. De er lette å ha med i matpakken eller piknikkurven. De kan også spises som et mellommåltid. De kan lett fryses ned, for å så varmes i mikrobølgovnen. De er faktisk like lette å ha med å gjøre som pølsehorn – bare enda lettere å ha med å gjøre på grunn av de mange muligheter med fyllet.
Pirogger – oppskrift
Det vanligste å bruke i pirogger er nok kjøttsaus med kjøttdeig og gode krydder. Du kan f.eks. bruke denne oppskriften på kjøttsaus.
Dette trenger du til 32 stykker
- ½ l melk
- 50 g gjær
- 4 ss olje
- 1 ts salt
- 3 egg
- 850 g hvetemel
Slik lager du pirogger
- Varm melken til den er fingervarm – altså du skal ikke kjenne at melken er hverken kald eller varm, men den skal være samme temperatur.
- Oppløs gjæren i den lunkne melken.
- Tilsett olje og to av eggene.
- Bland mel og salt, og bland det i væsken.
- Elt deigen – eller bruk en kjøkkenmaskin – til den er bløt og smidig.
- La den heve lunt og tildekket i 30 minutter.
- Tilbred fyllet imens du venter.
- Pisk det siste egget sammen med en gaffel.
- Del deigen i 32 noenlunde like store stykker.
- Rull hvert stykke ut til en sirkel – ca. 15-18 cm i diameter.
- Legg ca. en skjefull fyll på den ene halvdelen av hver sirkel – sørg for at det ca. er 1 cm ut til kanten.
- Pensl kantene med egg og fold sirkelen sammen på midten over fyldet.
- Trykk kanten sammen med en gaffel – slik unngår du at den åpner seg under stekningen.
- Legg piroggene på en eller flere stekeplater med bakepair.
- La piroggene etterheve tildekket i 15 minutter.
- Forvarm ovnen på 225° C.
- Pensl med egg, og stek piroggene i ca. 15 minutter, til de har en fin gylden farge.
Pirogger med kylling – oppskrift
Dersom du vil fylle dine pirogger med kylling, kan du bruke nedstående oppskrift.
Ingredienser
- 500 g kyllingbrystfillet
- Olje/smør til steking
- 2 kuler frisk mozarella
- 1½ dl tykk yogurt
- 8 ts tørket estragon
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Stek kyllingfilletene i olje eller smør, og skjær dem i biter enten før eller etter stekingen.
- Skjær mozarella i små biter.
- Bland kylling, mozarella og yogurten, og smak til med estragon, salt og pepper.
Tips: Dersom du ønsker grovere priogger, kan du skrifte ut et par hundre gram av hvetemelet med grovere mel.
Trenger du mer inspirasjon til hva du kan ha med i matpakken eller på piknikk, så de oppskriftene på steinalderbrød, knekkebrød, rundstykker, pai og se enda flere tips så klikk her.