Kokosboller – finnes i mange ulike typer, kvalitet og smak. De kan kjøpes billig i matbutikker eller dyre hos ulike bakere. Men uansett er det ikke mange kjøpte kokosboller som kan måle seg med de hjemmelagde. 

Det er bare noe med å servere hjemmelagde kokosboller. Men pass på å ikke skryte for mye og love noe før du har lagd dem, fordi kokosboller kan være vanskelig å lage. 

Hjemmelagde kokosboller – oppskrift

Hvorfor de heter kokosboller undrer meg litt fordi kokos brukes jo hovedsakelig som pynt. De gode sjokoladeovertrukne marshmallows, som de kalles på engelsk, og som kanskje er en bedre betegnelse, kan ha vaffelbunn, kake-/kjeksbunn eller marsipanbunn. Jeg bruker marsipan i mine kokosboller. Det synes jeg er det enkleste. 

12 kokosboller

2H30M

Kos

Ingredienser

 • 150 gram rå marsipan
 • 75 gram sukker + 1 ss
 • 2 ss glukosesirup
 • 2 ss vann
 • 1 knsp vaniljesukker
 • 2 eggehviter
 • 500 gram mørk sjokolade med ca. 55% kakaoinnhold
 • Pynt – gjerne kokos

Slik lager du kokosboller

 1. Forvarm ovnen på 175°C. 
 2. Del marsipan i 12 like store deler. Har du kjøpt en rull er det lett å skjære den i skriver, som trykkes flate. Bunnen skal ha en diameter på ca. 5 cm. 
 3. Legg bunnene på en stekeplate med bakepapir og sett dem i ovnen i 5-7 minutter, til de er gyldne i kantene. La ned nedkjøles. 
 4. Hell 75 gram sukker, glukosesirup, vann og vaniljesukker i en liten kjele og kok det hele opp. La det koke til sukkeret er helt oppløst og blandingen er blitt til en tyktflytende sirup. 
 5. Pisk eggehvitene til de begynner å stivne og tilsett så den siste fulle spiseskjeen med sukker. 
 6. Pisk eggehvitene stive. 
 7. Tilsett, under fortsatt pisking og ved høy hastighet, sirup i en tynn stråle. Fortsett med å piske i 8-10 minutter til massen er tykk, seig og luftig. 
 8. Ha skummet i en sprøytepose, klipp hull - bruk evt. en glatt plastikkpose - og sprøyt topper på maripanbunnene. 
 9. La dine nakne kokosboller stå i minst 1 time ved stuetemperatur, så overflaten blir litt tørr og skummet kan "sette" seg. 
 10. Smelt sjokolade over vannbad - eller i mikrobølgeovnen. 
 11. Dypp hver kokosbolle en av gangen i sjokoladen, mens du holder i marsipanbunnen. Vend den raskt rundt, mens sjokoladen fortsatt er våt. 
 12. La sjokoladen stivne helt - evt. i kjøleskapet - før du serverer de deilige delikatessene. 

Tips 1: Har du et sukkertermometer, kan det være en fordel. Siruppen skal være 117°C når den helles i eggehvitene. 

Tips 2: Du kan evt. steke bunnene med skummet på, så er det enda større sjanse for at skummet blir sittende når du vender det på hodet ned i sjokoladen. 

Tips 3: Du kan også pensle den smelte sjokolade på skummet eller helle sjokoladen forsiktig over og la dem dryppe av på en rist. Den resterende sjokoladen kan gjenbrukes. 

Forslag til pynt til kokosboller

Du kan pynte kokosbollene med finhakket pistasjnøtter eller sukkerglaserte pekannøtter, tørket bær, tørkede blomster, sjokoladebiter eller som på bilde der det er brukt kakepynt og spiselig gullstøv. Og selvfølgelig bør du pynte kokosboller med KOKOS. 

Om du liker kaker med mere ren sjokolade kan du prøve punsjboller eller mozartkuler

 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Kokosboller
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time