Punsjboller – før i tiden kjørte slaktere, bakere, melkemenn, ostemenn og eplemenn rundt og solgte deres varer ved dørene, men ingen isbil, som er den eneste som kommer i dag. Når bakeren eller slakteren kom fikk man kanskje en rød pølse eller en trestamme. 

Den gang så var trestammer virkelig en trestamme – ingen hvit fondant eller marsipan. En trestamme var brun med riller på langs. Nå undrer du deg kanskje over, at jeg snakker om trestammer når jeg egentlig skal snakke om punsjboller. Det gjør jeg fordi punsjboller og trestammer stort sett er lagd av det samme, unntatt marsipanen/fondanten. 

Punsjboller og trestammer er bakerens svar på kokkens sorte gryte. Det er rester, rester av kaker. Det kan være rester av lagkakebunner som du har skåret til former. Sjokoladekaken, winerbrødet eller rullekaken som dere ikke fikk spist opp. Muffins, brownies, formkaker av en hver art, ja, kort sagt rester av bløte kaker. 

Punsjboller – oppskrift

Så aldri kast kakerester! Ha dem i fryseren til du har nok til å lage disse bollene. Nettopp fordi de bløte, søte, velsmakende punsjboller er laget på rester tar man det litt på slump. For det kommer litt an på kakerestene sin fuktighet, masse og smak. Men her kommer min oppskrift. 

32 mellomstore punsjboller

20 minutter

Kos

Ingredienser

 • 850-900 gram kakerester – sjokoladekake er et must og også gjerne en rullekake med noe deilig fyll, men ellers er det fritt valg på nesten alle hyller. 
 • 1 ts vaniljesukker
 • 4 ss kakaopulver
 • 1 ss romessens
 • ½ dl sjokolademelk
 • 1½ – 1¾ bringebærsyltetøy
 • 150 – 160 gram strøssel, kokosmasse eller noe av det ene eller andre. 

 

Slik lager du punsjboller

 1. Ha alle ingrediensene – evt. skåret i mindre stykker – unntatt strøssel og kokosmassen, i en kjøkkenmaskin og rør til du har en jevn deig. 
 2. Smak til med romessens og vaniljesukker. 
 3. Sett deigen i kjøleskapet i et par timer, men gjerne lengre. Den er myk når den blir lagd, men blir hardere og hardere etter å ha stått kaldt. Jeg lager deigen dagen før jeg former punsjbollene. 
 4. Trill eventuellt en prøvebolle, vend den i strøssel og kokosmasse, smak på den og sjekk om du synes den har den riktige konsistens. Er den for hard så ha litt mere sjokolademelk eller bringebærsyltetøy i. Er den for myk, må du la den stå lengre kaldt med mindre du har mere kakerester. 
 5. Rull deigen til kuler i en størrelse som passer deg. Mine punsjboller har en størrelse så man med litt øvelse kan ha to i munnen om gangen. 
 6. Trill punsjbollene i strøssel, kokosmasse eller det du måtte ønske. 
 7. Oppbevar punsjbollene kaldt frem til de skal serveres. 

Visste du at punsjboller ofte kalles for trøffel (man kan vel se likheten mellom trøffelsoppen og punsjboller). De kalles også for sputnik eller romkuler. Kjært barn har mange navn. 

God fornøyelse og velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Punsjboller
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time